Od puštanja u probni rad angio-sale u subotičkoj bolnici u septembru do danas, uspešno je izvedeno preko 70 dijagnostičkih kateterizacija, ugrađeno deset stentova i izlečeno više pacijenata sa akutnim infarktom.

Nova angio-sala zajednička je investicija lokalne samouprave i Pokrajinske vlade vredna preko 65 miliona dinara.

Prema rečima direktora Opšte bolnice u Subotici Slobodana Puškara izgradnja angio-sale, koju je do pre nekoliko meseci u Vojvodini imao samo Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, predstavlja značajno ulaganje jer je lečenje infarkta najuspešnije kada pacijenti stignu do angio-sale u prvih sat ili dva od nastanka bolova zbog očuvanja srčanog mišića.

,,Kardiovaskularne bolesti i akutni infarkt miokarda predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u razvijenom svetu i u Srbiji. Nažalost, pacijenti sa akutnim infarktom miokarda u Subotici i Severnobačkom okrugu često nisu mogli tokom prva dva sata od nastanka bolova da stignu do angio-sale, nego su u velikom broju slučajeva lečeni na stari način, konzervativnom terapijom razbijanja tromba. Zahvaljujući naporima Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima u Severnobačkom okrugu biće lečeni po najvišim svetskim standardima u angio-sali poslednje generacije.’’

Slobodan Puškar je naglasio i da se pacijentima ugrađuju najsavremeniji stentovi i koriste metode koje smanjuju procenat smrtnosti, omogućuju brži oporavak, kraću hospitalizaciju i očuvanje radne sposobnosti pacijenta, kao i da je sada moguć veći broj dijagnostičkih intevencija kako bi se srčana oboljenja predupredila.

Takođe, u dogovoru sa Pokrajnskim sekretarijatom za zdravstvo i Ministarstvom zdravlja planirano je i zapošljavanje novih lekara i medicinskog osoblja, jer u ovom momentu subotičkoj bolnici nedostaju najmanje četiri interventna kardiologa kako bi angio-sala bila operativna 24 časa dnevno.
Prilikom obilaska nove angio-sale u Subotici, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da su takvu salu dobile i regionalne bolnice u Somboru i Zrenjaninu, za čiju je izgradnju i obuku lekara i medicinskog osoblja Pokrajinska vlada izdvojila preko 190 miliona dinara.

,,Zaista je veliko zadovoljstvo što smo uspeli da uradimo ono što decenijama pre nas niko nije uradio, da obezbedimo standard u oblasti koja podrazumeva da na 300 hiljada stanovnika imamo jednu angio-salu. I ne samo to, ovo je slika jednog ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine. U proteklih godinu i po dana, za vreme mandata ove Pokrajinske vlade u zdravstvo smo uložili smo više od milijardu i osamsto miliona dinara. ’’

Mirović je iskoristio priliku i da se zahvali osoblju Instituta za kardiovaskularne bolesti koje je vršilo obuku timova za rad u angio-salama u tri regionalne bolnice, gde je do sada ukupno obavljeno preko 160 kateterizacija i drugih intervencija koje su spasile živote građanima tri vojvođanska okruga, i najavio nova ulaganja u subotičku bolnicu.

,,Radimo na tome da odeljenje za plućne bolesti, koje je zatvoreno od 2011.godine, pustimo u funkciju tokom ove godine zajedničkim snagama lokalne samouprave, Pokrajinske vlade i Kancelarije za javna ulaganja. Napravili smo dogovor za pripremanje projektne dokumentacije i za druga odeljenja subotičke bolnice da bi je doveli u stanje koje je primereno za 2018. godinu, jer kada šetate krugom bolnice i golim okom možete videti da se nije mnogo ulagalo u održavanje ovih objekata od kraja šezdesetih godina.’’

Predsednik Pokrajinske vlade naglasio je da će početkom marta biti završena zgrada hitne pomoći u Novom Sadu, podsetio da su u toku radovi na rekonstrukciji pančevačke bolnice i psihijatrijske bolnice u Kovinu, a najavljena je i nabavka preko 20 vozila hitne pomoći, namenjenih prvenstveno manje razvijenim vojvođanskim opštinama.

Autor: nsuzivo.rs   Foto: Vlada APV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments