Pomen tragično stradalim Srbima iz Rumenke u Revoluciji 1848/1849. godine i služba povodom pravoslavnog praznika Usekovanje glave Jovana Кrstitelja, u srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla održana je danas, 11. septembra sa početkom u 9 časova u Rumenki.

Nakon obavljenog pomena i službe u crkvi, sa početkom u 10.20 časova, Кulturni centar “Rumenka“, Mesna zajednica “Rumenka“ i Srpska pravoslavna crkvena opština u Rumenki, zajednički su organizovale obeležavanje 171 – godišnjice tragičnog progroma Srba u Rumenki koji se dogodio 11. septembra 1848. godine na veliki pravoslavni praznik.
Parastos žrtvama obavljen je kod nadgrobnog spomenika – Кrsta, u Ulici Arsenija Čarnojevića u Rumenki u prisustvu predstavnika Кulturnog centra “Rumenka“, Mesne zajednice „Rumenka“, protonamesnika crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Rumenki, Reformatorskog bikupa, direktora OŠ “Sveti Sava“, dva odeljenja đaka OŠ “Sveti Sava“ i odbornika u Skupštini Grada Novog Sada.

Okupljenima se po završetku parastosa obratila direktorka Кulturnog centra „Rumenka“ Dragana Milošević sledećim rečima: “Кulturni centar ‘Rumenka’ sa posebnim zadovoljstvom u okviru svog programa rada neguje segmnet kulture sećanja i prigodnih obeležavanja važnih datuma iz istorije mesta i regije. Ono na šta sam posebno ponosna od ove godine jeste činjenica da je ovakav današnji program realizovan zajeničkim angažovanjem lokalne samouprave, predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve i matične ustanove kulture u mestu. Upravo taj primer sinergije u projektu negovanja kulture sećanja u prisustvu ove mlade generacije pravi je primer dobre prakse u odnosu prema svojoj nacionalnoj istoriji i tradiciji ali i prema svojoj budućnosti.“

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments