Foto: PKV

Privredna komora Vojvodine (PKV) bila je danas domaćin susreta čeških i srpskih privrednika metalskog sektora, u organizaciji Evropske mreže preduzetništva (EEN) i Vojvodine metal klastera (VMC), koji su podržali Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i PKV. Na čelu češke delegacije, koju čine predstavnici osam kompanija metalskog sektora, jeste direktor Regionalne privredne komore Moravsko-šleske regije Natali Šitavancova.

Predsednik PKV Boško Vučurević pozdravio je prisutne rekavši da vojvođanski privrednici tradicionalno ostvaruju privrednu saradnju sa Češkom Republikom. Istakao je da je tokom 2017. godine, izvoz u Češku Republiku povećan za 7,1 odsto u odnosu na 2016. godinu i ostvaren u vrednosti 106,9 miliona evra. Uvoz je zabeležio vrednost od 110,3 miliona evra što predstavlja povećanje od 17 odsto u odnosu na ostvaren uvoz u 2016. godini.

“Unapređenje regionalne saradnje jedan je od primarnih zadataka PKV. Naš cilj je da pomognemo tržišno orijentisanim kompanijama, malim i srednjim preduzećima da prošire svoje poslovanje, povećaju izvozne kapacitete, otvaraju nova radna mesta i zapošljavaju ljude. Naša dva regiona bi trebalo da nastave saradnju i da organizuju događaje baš kao što je ovaj kako bi se unapredile ekonomije naše dve Republike”, rekao je Vučurević

Foto: PKV

Sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski rekao je da robna razmena sa Češkom Republikom beleži konstantan rast. Vladimir Nikić iz EEN istakao je da je poseta ugovorena sa EEN kancelarijom Češke – Regionalnom privrednom komorom Moravsko-šleske oblasti, prilikom posete predstavnika EEN Srbije Ostravi, u novembru 2017. godine.

Nakon što je direktor Regionalne privredne komore Moravsko-šleske regije Natali Šitavancova predstavila regiju i privredne subjekte iz češke delegacije, prisutnima je menadžer VMC Zoran Pekez govorio o radu Klastera i tom prilikom, predstavio delegaciju srpskih privrednika, koju je činilo oko 20 privrednih subjekata.

Pekez je najavio i nastup vojvođanskih metalaca-proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, u organizaciji VMC, na predstojećem TECH AGRO sajmu u Brnu . Sajam se održava od 8. do 12. aprila ove godine i biće organizovano prisutno sedam kompanija iz VMC.

Današnjem susretu privrednika prisustvovali su i načelnik Odeljenja za preduzetništvo i zanatstvo pri Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam Mirjana Milojević, stručni saradnik za izvoz, inovacije i operativni menadžment VMC Mirjana Tomin, saradnik na razvojnim projektima VMC Milica Jovičić, viši samostalni stručni saradnik Udruženja industrije PKV Nenad Petković.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments