Ilustracija: Pixabay

Aktiv žena “Gređanka” iz Velike Grede u saradnji sa lokalnom samoupravom, Centrom za socijalni rad Plandište i uz pomoć brojnih entuzijasta organizovao je Dan za sećanje za svu decu sa područja opštine koja su u nekom sistema socijalne zaštite.

Lep dan i lepa ideja okupili su decu iz hraniteljskih porodica i njihove hranitelje, decu sa invaliditetom i decu iz porodica u kojima su doživela nasilje. Organizator je bilo Udruženje žena Gređanka iz Velike Grede kojima su se priključile gotovo sve organizacije i udruženja iz Plandišta i okolnih sela.

“Želelu smo da to bude jedan dan za pamćenje, a da domaćin bude Velika Greda. Bar jedan dan da ulepšamo deci i da se lepo osećaju ovde kod nas”, kaže Nadežda Milanović, predsednica Udruženja žena “Gređanka” iz Velike Grede.

Opština Plandište poznata je po tome što ima puno hraniteljskih porodica i hraniteljstvo je ovde tradicija.

“Trideset šest hraniteljskih porodica je registrovano u Centru za socijalni rad u Plandištu, imamo oko 60 dece koja su u hraniteljskim porodicama, ali smo ovde zajedno sa Aktivom žena pozvali sve kategorije iz sistema socijalne zaštite”, kaže Đurđa Tafra, direktorka Centra za cocijalni rad Plandište.

“Pored dece u hraniteljskim porodicama, nažalost ima i one koja čekaju svoju novu porodicu ili smeštaj u neku od ustanovu”, dodaje Tafra. A deca i njihovi hranitelji zadovoljni što su zajedno i govore o iskustvima.

“Ona su različita. Danijela je imala drugačije nešto u životu, Kadi drugačije, ali uglavnom nosimo se sa problemima”, kaže Nada Angelovski, hraniteljica koja trenutno brine o dvoje dece. Danijela Stefanović je već student i zadovoljna je što ima podršku hraniteljice, a maloletni Kadi se smeška i kaže “Dobro je”.

A da bi se deca lepo provela pobrinuli su se i bajkeri koji su partioci svih humanitarnih dešavanja u opštini.

“Deca vole motore, mi volimo decu i svi smo mi uglavnom nekog doba da imamo decu i nama je drago da su oni tu”, ističe Zoran Dimovski, predsednik MK “Panonski gusari”.

Deca su uživala u sportskim igrama, a za program se pobrinulo kulturno umetničko društvo iz Velike Grede, a nisu izostali ni pokloni.

Izvor: RTV

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments