Partnerstvo i snažna podrška nacionalnim zajednicama u Vojvodini

       

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovala je danas, 18. januara, u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka obeležavanju desetogodišnjice osnivanja za očuvanje identiteta i kulture vojvođanskih Slovaka izuzetno važne ustanove.

Čestitajući desetogodišnji jubilej, Miloševićeva je posebno istakla upravo veliki značaj Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka za slovačku zajednicu u AP Vojvodini, kao i podršku koju će i ta, i druge slične ustanove i dalje imati od Pokrajinske vlade.

“Zajedno sa zavodima drugih nacionalnih zajednica, i ovaj zavod je svima nama na ponos, jer čuva, razvija i upotpunjuje multietničku šarolikost pokrajine. To bogatstvo raznolikosti, po kojem je Vojvodina zaista jedinstvena u Evropi, i dalje moramo da čuvamo i razvijamo na zadovoljstvo svih građana koji ovde žive”, dodala je ona.

Zahvalivši Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje na istrajnoj podršci i partnerskom odnosu, direktorka Zavoda Ana Hrćan Leskovac istakla je da je slovačka zajednica u AP Vojvodini relativno malobrojna, ali se može pohvaliti značajnim kulturnim dostignućima.

“U to je implementiran niz naših ustanova i institucija u kojem su, pored našeg Zavoda, i NIU Hlas ljudu, uredništva programa na slovačkom jeziku u Radio-Televiziji Vojvodine, naš nacionalni savet i mnogi drugi”, rekla je Hrćan Leskovac.

Učesnike današnjeg skupa u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka pozdravili su i zamenik ambasadora Slovačke republike u Srbiji Igor Vencel, predsednik Кancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo, predsednica Nacionalnog saveta Slovaka u Srbiji Ljubuška Lakatoš, kao i predstavnici slovačke manjine u Mađarskoj i Rumuniji.

Autor. nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments