Za deset meseci, koliko pri Opštoj bolnici u Subotici radi Centar za žrtve seksualnog nasilja, prijavljena su četiri slučaja – tri mlađe žene starosti između 20 i 25 godina i jedna žena starija od 50 godina. Žrtve seksualnog nasilja bile su različitog socijalno-ekonomskog statusa i nacionalne pripadnosti.

U odeljenju, smeštenom u zgradi Centra za humanu reprodukciju, obavljen je ginekološki pregled radi utvrđivanja činjenica u krivičnom postupku, ali i pružena psihosocijalna pomoć savetnice.

“Savetnica za psihosocijalnu podršku pruža žrtvi podršku prilikom samog sudsko-medicinskog pregleda, daje joj potom informacije o samoj krivičnoj proceduri i pruža kontinuiranu psihosocijalnu podršku u nekom narednom periodu, ukoliko žrtva da za to saglasnost, kako bi posle traumatičnog događaja povratila samopouzdanje i stekla ponovo kontrolu nad svojim životom”, objašnjava za Novosti Afrodita Matić, lokalna koordinatorka Centra za žrtve seksualnog nasilja.

Pored podrške žrtvi, pruža se i pomoć članovima porodice, ukoliko imaju potrebu, pogotovo ako su to maloletne osobe, jer ako imaju manje od 15 godina, u nadležnosti su Centra za socijalni rad, pa se radi sa roditeljima ili starateljima.

Kako bi ohrabrili žene da prijave ovaj tip nasilja i predstavili besplatne usluge, u Centru će se tokom naredna dva meseca organizovati dani otvorenih vrata. Otvorena vrata biće organizovana 30. avgusta od 15 do 18 časova, 6. septembra od devet do 12 i 27. septembra u terminu od 15 do 18 časova.

SOS TELEFON

ŽENAMA, žrtvama seksualnog nasilja iz Vojvodine, na raspolaganju je i besplatan SOS telefon 0800/10-10-10.

Izvor: Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments