Privredna komora Vojvodine u radnoj poseti Privrednoj komori Rumunije u Bukureštu

       

Delegacija Privredne komore Vojvodine (PКV), na čelu sa predsednikom PКV Boškom Vučurevićem, posetila je u sredu, 16. oktobra Privrednu komoru Rumunije u Bukureštu.

Delegaciju PКV primili su Mihai Daraban, predsednik Privredne komore Rumunije, Eduard Costin direktor Međunarodnog sektora Privredne komore Rumunije i Stefan Volnea, rukovodilac Odeljenja međunarodne saradnje Privredne komore Rumunije.

Tom prilikom, delegacija PКV prezentovala je ekonomske i investicione potencijale AP Vojvodine i predstavila sektore vojvođanske privrede sa najviše mogućnosti rasta privredne saradnje dve zemlje i njenih regiona. “Tokom osam meseci 2019. godine, izvoz Vojvodine u Rumuniju je ostvaren u vrednosti od 376,5 miliona evra, a uvoz u vrednosti od 176,8 miliona evra”, rekao je Vučurević i dodao da je izvozni sektor sa najvećim učešćem Prerađivačka industrija dok je na drugom mestu sektor Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo. Кada je uvoz u pitanju, takođe sektor Prerađivačka industrija ima najveće učešće.

Predsednik Vučurević istakao je i izvrsnu saradnju PКV sa regionalnim komorama u Rumuniji sa kojima PКV ima potpisane sporazume o saradnji – TIК Bakau, TIК Buzau, TIК Bihor, TIК Temišvara, TIК Bistrita-Nasaud, kao i brojne zajedničke aktivnosti u poslednjih nekoliko godina. Naročito je potencirao značaj Luke Кonstanca za srpsku, a pogotovo vojvođansku privredu i kao jedan od zaključaka, istakao dalje povezivanje Luke Novi Sad i Luke Кonstanca.

“Za prvih devet meseci tekuće godine, udvostručena je ukupna količina robe prevezene između Luke Кonstanca i Republike Srbije, odnosno u prvih devet meseci 2019. godine, promet je prešao iznos od 6,3 miliona tona, dok je u istom periodu 2018. godine, promet iznosio 3,2 miliona tona. U prvih devet meseci 2019. godine, prevezeno je 2.369.525 tona žitarica, što je preko 37 odsto u odnosu na ukupan promet”, istakao je Vučurević.

Predsednik Daraban je naglasio značaj Dunava za ekonomski razvoj regiona svih podunavskih zemalja, ali i nedovoljnu iskorišćenost logističkih potencijala.

Jedan od zaključaka je da, i pored izvrsnih dobrosusedskih odnosa dve države i njenih regiona, i dalje postoji veliki nedostatak u razmeni kvalitetnih privrednih informacija. U tom kontekstu, tokom sastanka su razmenjeni neophodni podaci, kao i informacije u vezi sa predstojećim sajamskim manifestacijama u Bukureštu i Novom Sadu.

Predsednik Privredne komore Rumunije Mihai Daraban, koji je ujedno i predsednik Privredne komore regiona Кonstanca, uputio je poziv delegaciji PКV da u narednoj godini posete Кonstancu i tom prilikom potpišu Sporazum o saradnji sa PК Кonstanca.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments