Претрага
Претрага
Close this search box.

Rastu mostovi i vijadukti na brzoj pruzi Novi Sad – Subotica! Biće završeni pre roka (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo

Od Beograda do Subotice za sat i 10 minuta! Izgradnja pruge Beograd – Budimpešta, predstavlja najveći infrastrukturni poduhvat u Jugoistočnoj Evropi, čija vrednost prelazi četiri milijarde evra, od čega je oko dve milijarde evra uloženo u Srbiji. Deonica od Beograda do Novog Sada, koja je puštena u saobraćaj, predstavlja ključni korak ka revitalizaciji srpske železnice.

Redakcija portala Vojvodina uživo nedavno je obišla gradilišta brze pruge koja povezuje Novi Sad i Suboticu, a kako napreduju radovi, pogledajte u videu:

Izgradnja brze pruge Novi Sad – Subotica, koja omogućava brzinu od 200 kilometara na sat, trenutno je u punom zamahu. Radovi su intenzivni na mnogim lokacijama duž trase, s ciljem da se projekat završi do kraja 2024. godine, kako je planirano. Do sada je već postavljeno oko 20 kilometara koloseka na brzoj pruzi Novi Sad – Sajlovo – Rumenka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će brza pruga od Novog Sada do Subotice biti završena pre roka.

“Subotica je jedan od najlepših gradova u Srbiji, na Paliću je mnogo toga izgrađeno i tek će biti, a to završavamo za godinu dana, za godinu i dva meseca bi trebalo da se vozimo Novi Sad – Subotica, što znači Beograd – Subotica sat i 10 minuta”, istakao je predsednik.

Foto: Vojvodina uživo
Ukupna dužina pruge Novi Sad – Subotica iznosi 108 kilometara, predstavljajući treću deonicu pruge za velike brzine od 200 km/sat kroz Srbiju, od Beograda do državne granice s Mađarskom. Izvođač radova na ovom ambicioznom projektu je kineski konzorcijum “China Railway International” i “China Communications Construction Company”, a vrednost ugovora iznosi skoro 1,17 milijardi dolara.

Foto: Vojvodina uživo

Ukupno je završeno oko 76 odsto radova na donjem stroju i oko 57 odsto radova na svim nadvožnjacima i podvožnjacima.

Foto: Vojvodina uživo

Pruga će biti elektrificirana i opremljena savremenim signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima (ETCS nivo 2).

Sva ukrštanja pruge sa drumskim saobraćajnicama biće denivelisana. To znači da na čitavoj pruzi neće postojati putni prelazi.

Novi železnički vijadukt u Vrbasu, deo brze pruge Novi Sad – Subotica, poprima budući izgled, kako se radovi intenziviraju. Do sada je već gotovo 55% planiranih aktivnosti završeno, čineći ovaj vijadukt najvećim i najkompleksnijim objektom između Novog Sada i Subotice na novoj brzoj pruzi koja omogućava vožnju brzinom od 200 kilometara na sat.

Ovaj projekat predviđa izgradnju vijadukta dužine 1.417 metara, opremljenog sa dva koloseka razdvojena četiri i po metra. Svi stubovi vijadukta su armiranobetonski, a osam raspona dužine 48,7 metara premošćena su čeličnim konstrukcijama.

Radovi su otpočeli 1. jula 2022. godine. Veliki broj radnika i mašina angažovan je na montaži oplate sanduka, betoniranju, armiranju gornje i donje ploče, kao i zidova na četrnaest sanduka koji čine novi vijadukt.

Ovaj poduhvat ima dalekosežne efekte na Vrbas, čime će grad doslovno biti premošćen prugom, unapređujući ukupnu bezbednost saobraćaja. Vijadukt u Vrbasu je jedan od 58 novih objekata koji se grade na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada, a kompletna izgradnja brze pruge značajno će promeniti izgled grada na jugu Bačke.

Pored vijadukta, u Vrbasu se gradi nova železnička stanica pod imenom “Vrbas Nova”, koja će biti jedna od tri nove stanice duž brze pruge Novi Sad – Subotica, zajedno s Rumenkom i Lovćencem.

Osim toga, postojeća železnička stanica u Vrbasu, izgrađena 1883. godine, biće rekonstruisana u sklopu obnove pruge prema Somboru, koja će takođe biti modernizovana i elektrificirana u narednom periodu.

S obzirom na ova dva značajna projekta, Vrbas će postati ključno železničko čvorište na brzoj pruzi Novi Sad – Subotica. Dodatno, novi podvožnjak u gradu, deo ovog projekta, doprinosi modernizaciji železnice, obezbeđujući novi kvalitet života, poboljšan standard i efikasniji, sigurniji saobraćaj duž cele brze pruge.

Vojvodina uživo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Mile
25.10.2023 15:00

Savrseno

Povezane vesti