Sportsko-ekološki kamp “Košnica prijateljstva” na Begečkoj jami i ove godine okupio je decu iz socijalno ugroženih porodica, da bi uz sportske, kreativne i edukativne sadržaje kvalitetno provela sedam dana družeći se u prirodi.

“Košnica prijateljstva” održava se 14. put i ugostila je 72 deteta, koja dolaze pretežno s Kosova i Metohije, a tu su i mališani iz Makedonije i Hrvatske, kao i Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, Svratišta za decu i mlade i “Programa jačanja i podrške porodicama u krizi“.

Po rečima organizatora, kamp je ove godine okupio najveći broj dece do sad. Program je celodnevni, prilagođen deci od sedam do 12 godina, međutim, ima ih i od pet-šest godina, kao i od 14-15. U kampu je trenutno angažovano 37 volontera, a zanimljiv je podatak i to da se, pored mladih iz Novog Sada i okoline koji dolaze preko Volonterskog centra Vojvodine, za rad u kampu redovno prijavljuju i volonteri iz inostranstva. S obzirom na to da se kampu, kao što je pomenuto, priključuju i starija deca, obično i oni dobijaju ulogu volontera koji brinu o mlađima.

Aktivnosti su raspoređene, ali deca imaju i dovoljno slobodnog vremena, tako da sve dobro prihvataju. Igraju se fudbal, košarka i odbojka, tu je škola plivanja, kao i kreativne radionice, poput plesa, lutkarstva i drame, muzike, crtanja, slikanja i reciklaže. Niko od dece ne krije radost što upoznaje nove prijatelje i druži se u prirodi. Uoči završetka boravka u kampu, uslediće mali festival, odnosno predstavljanje svega što su u okviru radionica radili, kao i turnir u sportu.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments