Foto. Sremski Karlovci

Sremski Кarlovci odužiće se patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću, vođi Velike seobe Srba, zahvaljujući kojoj su očuvane srpska kultura i crkva. Početkom 2020. godine, tačno 330 godina od početka seobe u Sremskim Кarlovcima će biti postavljen monumentalni spomenik Čarnojeviću.

“Кarlovci su nakon Seobe postali prvo duhovno, a zatim, naravno i političko, pa i kulturno središte celokupnog srpskog naroda, jer se Srbija u to vreme nalazi pod Turcima. Naša dužnost je da patrijarhu Čarnojeviću i svim učesnicima Seobe Srba odamo počast i priznanje koje zaslužuju zbog svog istorijskog podviga, pokrenutog 1690. godine, koji je izmenio istoriju Srbije i Balkana”, kaže Nenad Milenković, presednik opštine Sremski Кarlovci.

Кako bi došla do umetnički, estetski, prostorno i ambijentalno najboljeg rešenja opština će raspisati konkurs za izradu spomenika. U međuvremenu će biti oformljen Odbor za podizanje spomenika u koji će biti uključene renomirane institucije, eminentni umetnici, arhitekte, istoričari i stručnjaci za odnose s javnošću kako bi se odabrala najbolja lokacija za postavljanje spomenika.

“Izuzetno je važno da se odabere najadekvatnije umetničko rešenje i lokacija kako bi spomenik na najbolji način reprezentovao istorijsku veličinu Aresnija Čarnojevića i Velike seobe Srba, i Sremske Кarlovce koji svoju istorijsku vezu nalaze u ovom događaju”, rekao je Nenad Milenković, predsednik Opštine Sremski Кarlovci.

O ideji za podizanje spomenika obavešteni su svi nadležni državni organi od kabineta predsednika Srbije, preko Vlade i Skupštine Srbije do Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, koji je Кarlovce uvrstio u projekat Evropska prestonica kulture za 2021. godinu.
Podizanje spomenika ima višedimenzionalni značaj. I to ne samo za Sremske Кarlovce već za celu Srbiju.

Pored podizanja spomenika u planu za 2020. godinu je realizacija više projekata koje se bave Seobom Srba, preko multifunkcionalnih izložbi, do predavanja i tribina o događajima i ličnostima koje su izazvale evoluciju društvenih i istorijskih tokova, i koji su omogućili očuvanje srpske crkve i kulture nakon prodora Turaka na Balkan posle Boja na Кosovu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments