U delu Banata ispaljeno 230 protivgradnih raketa

       

U prethodnih par meseci na području Banata koje pokriva radarski centar u Samošu utrošeno je 230 protivgradnih raketa. Republički hidrometerološki zavod obezbedio je po 13 raketa za svako lansirno mesto, a ostatak su nabavljale lokalne samouprave.

Pančevo je ove godine obezbedilo 2 miliona dinara za kupovinu 52 rakete. Zaliha ima dovoljno, ali je problem nedostatak strelaca, jer je novčana nadoknada za ovaj posao svega 8 hiljada dinara.

Radarski centar u Samošu pokriva područje Banata, od Kikinde do Vršca. Skoro 820 hiljada hektara, od toga 83 odsto je poljoprivredno zemljište. Ovde se dežura danonoćno i tri puta dnevno protivgradnim strelcima prosleđuju se detaljni podaci o vremenskim uslovima.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je u aprilu i maju na području centra Samoš 6 dana bilo protivgradnih dejstava u kojima je utrošeno 230 raketa. Na startu sezone obezbeđeno je 13 raketa po lansirnom mestu i uz postojeće zalihe to je sasvim dovoljna količina za ovu sezonu.U nabavku raketa uključene su i lokalne samouprave.

Miodrag Milošević, šef odeljenja za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave u Pančevu kaže:

“Već 4 godine grad Pančevo nabavlja rakete za Radarski centar u Samošu. U vrednosti od 2 miliona dinara u zavisnosti da li je u sezoni ili van nabavljamo 52 ili 53 rakete. Radarski centar Samoš spada među najsavremenije u Srbiji i trenutno grad Pančevo u Samošu ima oko 140 raketa”.

Protivgradna sezona traje od 15 aprila do 15 oktobra. Podaci za prošlu godinu govore da je u tom periodu na području Pančeva ispaljeno 17 raketa.

“Teritorija Pančeva je malo specifična jer protivgradni strelci ne mogu da deluju iznad urbanih sredina. Što znači kada nevreme nailazi preko teritorije Beograda ono što se delovalo ispred teritorije Beograda to je sve znači nema dejstva preko Beograda i Pančeva”, kaže Miodrag Milošević.

Upravo zbog toga pre par godina Pančevo je pretrpelo veću štetu od grada jer jer je oblak dolazio iz pravca Beograda i nije moglo adekvatno da se dejstvuje.

Osim Pančeva za sve lokalne samouprave obezbeđen je dovoljan broj strelaca. Prošle godine za taj posao bili zu zaduženi poljočuvari koji su ovoga puta odbili da potpišu ugovore o radu kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Naknada za ovaj posao iznosila je 8 hiljada dinara mesečno. Od 108 lansiranih stanica aktiviranih u Banatu na području Pančeva trenutno radi samo jedna.

Izvor: RTV

Komentari: