U Vojvodini nema opasnosti od poplava

       

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je obišavo danas, 17. maja zajedno sa direktorom JVP “Vode Vojvodine” Slavkom Vrndžićem, centralni magacin za skladištenje opreme namenjene za odbranu od polava, i ovom prilikom istakao da svi podaci sa terena ukazuju da, za sada, ne postoji nikakva opasnost od poplava na teritoriji AP Vojvodine.

Sekretar Radojević je rekao da su sve nadležne službe JVP “Vode Vojvodine” preduzele maksimum aktivnosti, te da je nivo tehničke opremljenosti i spremnosti na visokom nivou, što omogućava da se deluje brzo i efikasno u slučaju bilo kakve opasnosti.

“Moramo biti tehnički opremljeni, i ne sme biti iznenađenja kao 2014. godine koje se svi sećamo. Moramo činiti maksimalne napore da više nikada ne dođemo u takvu situaciju. Preko evropskih projekata smo uspeli da obezbedimo značajna finansijska sredstva za opremu protiv poplava. Na raspolaganju nam stoji oprema obezbeđena iz projekta EMBER, koju smo danas videli, čija je vrednost blizu 440.000 evra”, istakao je Radojević.

On je podsetio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu od 2016. godine intenzivno krenuo u pripremu dokumentacije za učešće na IPA prekograničnim projktima, te da nam je tako zajedno sa partnerima iz Mađarske, odobren projekat kojim će biti obezbeđeno preko dve i po hiljade metara mobolnih brana za odbranu od poplava. Postupak je u toku, i kako je Radojević precizirao projekat se završava u junu 2020. godine. Takođe, resornom sekretarijatu je odobren i zajednički projekat sa Hrvatskom, te će na taj način biti obezbeđeno još 1.300 mobilnih brana u našoj pokrajini.

Sekretar Radojević je istakao da ovi primeri govore u prilog tome da se u AP Vojvodini ulažu ozbiljni napori, i angažuju naša i sredstava iz EU, kako bismo u potpunosti bili spremni za eventualnu odbranu od poplava.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments