Uručena sredstva za mlade poljoprivrednike na selu

       

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vukom Radojevićem, uručio je danas 204 ugovora, u ukupnoj vrednosti od 284 miliona dinara, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čiji su nosioci poljoprivredni proizvođači mlađi od 40 godina.

Podsticajna sredstva su dodeljena na osnovu konkursa za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2019. godini.

Poljoprivreda, koja sa jednom trećinom učestvuje u rastu bruto domaćeg proizvoda od 4,4 odsto ostvarenog u Srbiji prošle godine, predstavlja jedan od prioriteta naše ekonomije. Zato mera koja finansijski pomaže mlade poljoprivrednike, kako je rekao Milićević, ovu granu naše ekonomije čini snažnijom, jer se oslanja na mlade ljude, daje im podstreka da u svakom smislu modernizuju svoju proizvodnju i u tržišnoj borbi da budu konkurentni.

Prema rečima potpredsednika Milićevića, poljoprivreda i razvoj sela su u fokusu Pokrajinske vlade o čemu govore i podaci da je, u protekle tri godine, iz pokrajinskog budžeta u agrar investirano više od 20 milijardi dinara, te da je, samo u proteklih mesec dana, skoro dve milijarde dinara kroz više konkursnih linija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu dodeljeno korisnicima u poljoprivredi i naglasio da to dalje podstiče i druge privredne grane.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je ukazao na to da je u prethodnom periodu previše bilo deklarativne podrške mladim ljudima da ostanu na selu, i stoga se smatralo da ih je neophodno finansijski stimulisati da započnu svoj agrobiznis.

Radojević je naveo da je ohrabrujuća činjenica što od ovih 204 mladih poljoprivrednika, njih 71 je mlađi od 25 godina, 101 je u rasponu od 26 do 35 godina. Više od pola korisnika ovih sredstava su žene – čak 108 poljoprivrednica s kojima su danas potpisani ugovori, kao i pet korisnika koji imaju završen poljoprivredni fakultet.

Dodeljena sredstva namenjena su za investicije mladih poljoprivrednika u primarnu, prerađivačku i stočarsku proizvodnju. Za sufinansiranje ovih investicija, iz pokrajinskog budžeta je izdvojeno 250 miliona dinara, odnosno učešće sredstava iz pokrajinskog budžeta iznosi čak 87,96 odsto, dok je učešće korisnika svega 12,04 odsto.

Najviše ugovora je potpisano sa korisnicima iz lokalnih samouprava Vrbas, Novi Sad, Bačka Palanka i Sombor, a najveće interesovanje je bilo za nabavku kvalitetnih priplodnih grla stoke.

Sredstva su, između ostalog, dodeljena za nabavku poljoprivrednih mašina, plasteničku proizvodnju, podizanje novih zasada voća, hmelja i vinove loze, za priplodna grla za meso i mleko i opremu za stočarske farme, zatim za opremu za preradu voća, povrća i grožđa, opremu za preradu uljanih kultura, opremu za preradu začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, opremu za preradu mesa, kao i za opremu za zanatsku proizvodnju piva.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: