Uručene nagrade najboljim vatrogascima Kikinde

       

Najboljim vatrogascima Kikinde i okolnih sela u Gradskoj kući u ovom gradu uručene su zahvalnice zbog doprinosa društvenoj zajednici. Kako su tom prilikom naglasili najiskusniji, ali i najmlađi članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, ovo zanimanje donosi rizik, ali se radi sa velikom ljubavlju.

Više od četiri i po decenije, 81-godišnji Arsen Micić aktivan je član kikindskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. U dugoj karijeri radio je i kao profesionalni vatrogasac, a kako ističe, pamti samo lepe momente, jer ružnih i nema kada čovek radi ono što voli.

“Mogu vam reći da u toj dugoj karijeri nisam imao neke požare koji su bili preterano teški. Gde god da sam bio, kad sam radio kao profesionalac, uvek sam gledao da reagujemo što brže, kako bi se spasili ljudi i imovina“, kaže Micić.

Da su mladi zainteresovani za ovu profesiju, potvrđuje i 31-godišnji Nandor Sekereš iz Banatske Topole, koji je u svet vatrogasaca ušao pre deset godina, a sada je i predsednik DVD u svom mestu. Kako kaže, ova profesija za njega predstavlja izazov.

“Požari su teški, ali su nezgodnije poplave. Noću se izlazi na teren, slaba je vidljivost, ima mnogo opasnosti zbog mraka. Ne vidi se ništa i dosta je rizično“, objašnjava Sekereš.

Zastarela oprema i vozila jedan su od najvećih problema vatrogasnih društava. Ipak, briga o društvenoj zajednici je ono što ih motiviše da se posvete ovom poslu.

“Vatrogasci imaju otežavajuću okolnost pri radu, jer ne mogu da biraju kad će da izađu na teren. Bilo da je temperatura u minusu ili u plusu, vatrogasac mora da radi. Jedino što nas drži u tom momentu je ljubav prema pozivu i ljubav prema našim sugrađanima“, ističe Erne Talpai, predsednik Vatrogasnog saveza Kikinde.

Izazov ove profesije prepoznala je i lokalna samouprava u Kikindi, koja je dodelila zahvalnice desetorici najboljih vatrogasaca u gradu i selima. Tom prilikom istaknuto je da se posebno radi na zanavljanju opreme, a naročito vozila, što je posebno važno za vatrogasce iz kikindskih sela.

Izvor: RTV

Komentari: