Vojvodina ima bolju epidemiološku sliku od ostatka Srbije

       
Foto: fox6now.com

Vojvodina ima bolju epidemiološku sliku, a zašto je to tako, otkriva pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković, koji je i lekar i političar, istakao je da je odlučujuće da u ovakvim stvarima političari moraju da slušaju struku, koja opredeljuje šta će se desiti u budućnosti.

“Kada pričamo o političkoj odluci, politička odluka je da se sluša struka, politička odluka je da je zdravlje jednog građanina veće od bilo čega. Politika je tu da pruži svu moguću pomoć struci”, rekao je Gojković.

Govoreći o tome da Vojvodina ima nešto bolje epidemiološku situaciju nego centralna Srbija, Gojković navodi da je 90 odsto bolnica u Vojvodini paviljonskog tipa, sa više zgrada, pa postoji mogućnost da se pacijenti rotiraju i premeštaju iz jedne u drugu zgradu.

Takođe, kako je dodao, Vojvodina u odnosu na jug Srbije ima manji broj povratnika koji su na radu u inostranstvu.

“To je jedan od faktora koji je uticao da epidemiološka situacija u Vojvodini bude drugačija, ali sigurno je i do mentaliteta, jer su Vojvođani mirniji i disciplinovaniji”, ukazao je Gojković u emisiji OKO.

Navodi da je u Vojvodini sada više od 260 pacijenata kod kojih je dijagnostikovan virus i da je u zgradi Novosadskog sajma, koja je danas aktivirana, do 19 bilo 39 građana.

“Držimo epidemiju pod kontrolom, nemamo naglih iskakanja”, kaže Gojković.

Upitan za pisanje novinarke Ane Lalić da nije bilo dovoljno opreme u KC Vojvodine, koji je posetila i ekipa RTS-a, Gojković je rekao da opreme ima dovoljno.

“Klinički centar je od početka krize i mesec dana pre krize imao opremu koja je neophodna u ovim slučajevima. Naravno ta oprema bez pomoći Kine, bez velikog rada našeg rukovodstva ne bi bila dovoljna.”

Istakao je da se u toj ustanovi nije zarazio nijedan zdravstveni radnik, a da se jedna sestra zarazila izvan Kliničkog centra, što je dokazano.

Izvor: Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments