Pokrajinska Uprava za kapitalna ulaganja  dodelila je  preko  1,9 milijardi dinara za realizaciju 36 projekata u 29 gradova i opština u Vojvodini.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović  napomenuo je da je ukupna vrednost investicije nešto veća, jer su  pored Pokrajinske vlade  i opštine izdvojile novac iz lokalnih budžeta, što u zbiru iznosi preko 2,3 milijarde evra.

,,Ove godine smo izveli prvi put jednu važnu stvar. Prvog radnog dana u januaru raspisali smo konkurs za dodelu sredstava gradovima i opštinama u Vojvodini. To možda deluje naizgled nevažno, ali je od ogromnog značaja zato što smo uspeli da do kraja januara zajedno pripremimo značajne investicije.Sada od lokalnih samouprava očekujemo da do kraja marta reše sva tehnička pitanja oko ugovora o realizaciji projekata, kako bi građevinska sezona bila iskorišćena, a projekti  gotovi do kraja godine”, rekao  je Mirović prilikom dodele ugovora predstavnicima gradova i opština.

Foto: Vlada Vojvodine

Najviše novca, 770 miliona dinara,  dodeljeno je za izgradnju i rekonstrukciju lokalnih saobraćajnica u Vojvodini.  Preko 500 miliona opredeljeno je za  projekte koji će doprineti  lokalnom i regionalnom ekonomskom razvoju  u osam vojvođanskih opština. To su, pored ostalih, opremanje industrijskih zona u Pančevu i Somboru i izgradnja pijace u Kikindi.

Skoro 300 miliona dinara dodeljeno je za projekte u oblasti vodosnabdevanja. Najveća investicija  je izgradnja fabrike vode u Novom Bečeju, za šta je izdvojeno 115 miliona dinara. Predsednik opštine Novi Bečej naglasio je da je iz i lokalnog budžeta izdvojeno preko 30 miliona dinara za završetak prve faze, nakon čega slede još dve. Najavio je i nova ulaganja u putnu infrastrukturu.

,,Aplicirali smo za asfaltiranje svih ulica u opštini Novi Bečej koje nemaju asfalt, znači ne radi se o presvlačenju postojećih ulica, nego o ulicama koje u 2018.godini nemaju nikakav asfalt, što je prosto nedopustivo. Nisu to velike ulice, ali ih ima 16. To nam je  prioritet u ovoj godini.  Završavamo i  industrijsku zonu u Novom Miloševu,  što je veliki uspeh za lokalnu samoupravu jer, uspevamo da gotovo samostalno izgradimo industrijsku zonu za manje od šest meseci”,  naglasio je Maksimović.

Za objekte preškolskih ustanova u Vojvodini  izdvojeno je  preko 68 miliona dinara. Jedan od važnih projekata je i sanacija vrtića u Bačkom Dobrom Polju, vredna preko 9,7 miliona dinara. Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac je podsetio da je u toku završna faza još jednog kapitalnog projekta u toj opštini- izgradnja prečistača otpadnih voda polako se privodi kraju.

Foto: Vlada Vojvodine

,,U poslednjim razgovorima sa evropskom delegacijom  najavljena je predaja postrojenja na korišćenje do sredine ove godine. Postrojenje će biti potpuno gotovo ,a  nama je,  kao lokalnoj samoupravi,  da stvorimo uslove za priključenje naših sugrađana, dakle, da izgradimo kanalizacionu mrežu. Kada se steknu ti uslovi, tada počinje  revitalizacija Velikog bačkog kanala, a neke su procene da sam projekat vredi preko 35 miliona evra”, rekao je Glušac.

Za sanaciju  tri sportska objekta u Vojvodini dodeljeno je 240 miliona dinara, od kojih je gotovo polovina namenjena izgradnji atletske staze na gradskom stadionu u Zrenjaninu. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da je početak sanacije stadiona velika vest za sve građane.

Foto: Vlada Vojvodine

,,Mi smo u sportsku infrastrukturu u  prethodnom periodu ulagali sopstvena,lokalna sredstva, a neke od objekata sanirali smo i novcem iz fondova prekogranične saradnje. Uradiće se atletska staza sa tartanom i propratnim sadržajem i rasveta konačno na našem stadionu, tako da će pored našeg  Medisona i Kristalne dvorane biti zaokružen sportski centar u Karađorđevom parku”, rekao je Janjić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je da će se, pored ovih 36 projekata, u 2018. godini iz pokrajinskog budžeta finansirati i  rekonstrukcija Grebenskog puta na Fruškoj gori, izgradnja objekta namenjenog deci ”Letenka”,  završetak zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i rekonstrukcija Sentandrejskog puta u Novom Sadu.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments