Foto: ombudsmanapv.org

Završena je prva škola ljudskih prava, koju je Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman prošle nedelje organizovao u Ečki, selu nadomak Zrenjanina.

Škola je trajala tri dana od 22. do 24. avgusta, a pohađalo ju je 20 polaznika.

Polaznici su slušali predavanja na temu roda i pravednosti, prava dece, karakteru prava nacionalnih manjina, instrumentima zaštite ljudskih prava, kao i međunarodnim standardima u pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Predavači su stručnjaci iz pomenutih oblasti:  dr Zorica Mršević, dr Ivana Stefanović, dr Goran Bašić, prof. dr Tanja Miščević i prof. dr Zoran S. Pavlović. Nakon svakog predavanja organizovana je debata, a neke od tema pre svega one koje su najneposrednije vezane za rad Pokrajinskog ombudsmana bile su i radioničarski obrađene.

Škola je, po ocenama polaznika, ispunila njihova očekivanja. Predavanja su bila informativna, radionice interesantne, a kao najzanimljive oblasti u evaluaciji su navedene oblasti vezane za prava deteta i pitanje roda i rodne ravnopravnosti, saopšteno je na sajtu Pokrajinskog Ombudsmana.

Organizovanje škole ljudskih prava podržala je Misija OEBS-a u Srbiji, a njenim učesnicima se prigodnim rečima obratio i Džon Dejvid Klejton, šef Odeljenja demokratizacije Misije OEBS-a u Srbiji.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman će i ubuduće, u želju da unapredi kulturu ljudskih prava, nastaviti sa organizovanjem sličnih škola.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments