Foto: Fonwall.ru

Lavandula ili lavanda je biljka koja bezuslovno brine o starima, mladima, deci, životinjama, biljkama i leči mnoge bolesti. Poznata je od davnina, a može se pronaći i u grčkoj i egipatskoj mitologiji. 

Dokazane su mnoge koristi lavande- lečenje anksioznosti, gubitka kose, gljivičnih infekcija i rana. Feničani su je koristili za stomačne probleme, mučninu, štucanje, Egipćani za mumificiranje, a Rimljani kod kupanja zbog sjaja kože i kose. Lavanda se smatra se biljkom koja donosi sreću, prosperitet i plodnost porodici.

Foto: Daily Mail

Bila je, i ostala, veoma cenjena za kožu i lepotu i koristi se u mirisima i šamponima koji pomažu u pročišćavanju kože.

“Lavanda, odnosno njeno ulje, ima brojna pozitivna svojstva i zbog toga je jako zastupljena u kozmetici kod tretmana akni, ekcema, gljivica, opekotina, redukciji bora, ujednačavanju tena, kod tretmana respiratornih tegoba uzrokovanih prehladama ili gripom, u nekim slučajeva čak i kod astme, u masaži i aromaterapiji i u tretmanu bolova u mišićima”, govore Milana Rajić i Milena Trivković, iz mladog novosadskog brenda Lavender Boutique, koji se bavi izradom prirodne kozmetike od lavande koja raste na Fruškoj Gori.

Lavender Boutique prirodna kozmetika; foto: Milana Rajić

Neke studije sugerišu da konzumiranje čaja od lavande može pomoći kod probavnih problema ili nadutosti. Lavanda je efikasna i u lečenju alopecije, stanja u kojem se sa nekih ili svih područja gubi kosa. Istraživanje iz 1998. godine pokazuje da lavanda može pospešiti rast kose do 44 posto nakon 7 meseci lečenja.

Jedno istraživanje je otkrilo da miris lavande može imati blagotvoran uticaj na nesanicu i depresiju kod studentkinja.

“Naši proizvodi su bazirani isključivo na prirodnim sastojcima bez alkohola, parabena, veštačkih mirisa, boja, konzervansa i drugih štetnih sastojaka, a imamo balzame, losione, butere i pilinge za telo, proizvode za negu lica poput seruma, tonici, kreme i balzami za usne, kao i osveživače za prostor na bazi lavande, mirisne jastučiće i osveživače u spreju”, istakle su osnivačice brenda.

Lavender Boutique novosadska prirodna kozmetika; foto: Milana Rajić

Lavender Boutique koristi francusku hibridnu vrstu lavande (Lavandula intermedia Grosso), koja uspešno cveta na našim prostorima, na plantažama Mirka Rudića, a odlikuje je krupan, tamno plavi cvet, koji je izuzetno eteričan.

Istraživači su takođe proučavali i da li lavanda može da pomogne u ublažavanju menstrualnih emocionalnih simptoma. U ovoj studiji je učestvovalo 17 žena, koje su u proseku imale 20 i po godina, sa blagim do umerenim predmenstrualnim simptomima. Provele su jedan ciklus bez tretmana aromaterapijom lavande i drugi sa tretmanom. Nakon završetka istraživanja, zaključeno je da aromaterapija lavandom može da ublaži predmenstrualne simptome.

Foto: Good Housekeeping

Danas je lavanda mnogo više nego mirisna biljka. Leči i ublažava ubode insekata, pomaže kod nesanice, čini odeću mirišljavijom i štiti je od moljaca, a često se koristi i kao dodatak jelima ili kao njihov ukras.

Autor: Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mina021
05/05/2020 18:16

Odlični proizvodi!