Foto: Steemit

Psiholozi smatraju da je dečja amnezija normalan proces razvoja mozga i da se sećanja koja se više puta ne ponavljaju i jačaju s vremenom gube.

Epizodna sećanja, koja uključuju hipokampus, pri rođenju nije u potpunosti razvijen. “Hipokampus bi trebalo da bude u potpunosti razvijen oko 4. godine života, a to je obično kada deca počnu da se sećaju stvari”, kaže dr Rejčel Elvard. “Kako dete postaje starije, sećanja postaju stabilnija.”

U studiji o sećanju iz detinjstva Patriše Bauer i Marina Larkina, trogodišnjaci su zamoljeni da razgovaraju sa svojim majkama o šest prošlih događaja iz njihovog života. Tada su od njih tražili da se sete tih događaja kad su bili stariji. Istraživači su otkrili da su se deca između 5 i 7 godina setila više od 60 posto događaja, ali uzrasta od 8 i 9 godina je to palo na manje od 40 posto.

Foto: Medium

Ali, to nije razlog da sam mališanima ne odete u bioskop ili dečje pozorište.

“Deljenje iskustava je važno za povezivanje i pomaže detetu da upozna svet oko sebe”, kaže dr Elvard. “Iako se možda ne sećaju određene posete zoološkom vrtu, setiće se zoološkog vrta i imena životinja.”

Mala deca imaju i druge oblike memorije koji igraju ulogu u detetovom razvoju od trenutka kada se rodi.

“Sećanje je uključeno u učenje veština poput sedenja ili držanja kašike”, kaže dr Elvard.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments