MIKROPLASTIKA koja se koristi za pakovanje hrane prvi put OTKRIVENA u ljudskim SRCIMA

Foto: Screenshot YouTube

Mikroplastika koja se koristi za pakovanje hrane i boje je prvi put otkrivena u ljudskom srcu. Čestice, koje su manje od pet milimetara, izbacuju se plastikom za jednokratnu upotrebu kao što su boce i ambalaža za hranu, a zatim se puštaju u vazduh, vodu i hranu oko nas.

Tim pekinške bolnice Anžen sakupio je uzorke srčanog tkiva od 15 pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji srca, kao i uzorke krvi uzete pre i posle operacije.

Mikroplastika je pronađena u svim uzorcima krvi i srčanom tkivu. Veruje se da su udahnuti ili progutani. U krvi, plastika se može zakačiti za spoljnu membranu crvenih krvnih zrnaca i može uticati na njihovu sposobnost da transportuju kiseonik.

Oni su takođe povezani sa razvojem raka, srčanih bolesti i demencije, kao i sa problemima plodnosti. Ćelije ne mogu razbiti plastične čestice u telu, što dovodi do značajne upale.

Posle operacije, uzorci krvi učesnika studije sadržali su manji, ali širi spektar plastike, što sugeriše da je neka mikroplastika uneta u telo tokom operacije.

U pet vrsta srčanog tkiva pronađeno je devet vrsta plastike. Desetine do hiljade pojedinačnih mikroplastičnih komada otkrivene su laserskim i infracrvenim slikama, ali količine su varirale između pacijenata.

Foto: Screenshot YouTube

Paraziti koji izazivaju bolesti mogli bi da se nađu na mikroplastici

Paraziti koji izazivaju bolesti mogli bi da se izliju u okeane i zaraze ljude i divlje životinje nakon što se provozaju mikroplastikom, upozorava studija.

Mikroskopske čestice poli(metil metakrilata) – plastike koja se obično koristi kao alternativa staklu otporna na razbijanje – pronađene su u tri različita dela srca, za koje istraživači kažu da se “ne mogu pripisati slučajnom izlaganju tokom operacije”.

Ostale pronađene plastike uključuju polietilen tereftalat, koji se koristi u kontejnerima za odeću i hranu, i polivinil hlorid (PVC), koji je široko rasprostranjen u okvirima prozora, drenažnih cevi, boja i još mnogo toga.

Naučnici su napisali: „Otkrivanje in vivo MPs (mikroplastike) je alarmantno i potrebno je više studija da bi se istražilo kako MPs ulaze u srčano tkivo i potencijalni efekti MPs na dugoročnu prognozu nakon kardiohirurgije.“

Takođe, nedavno istraživanje pokazalo da prosečna osoba svake nedelje udahne mikroplastiku u vrednosti kreditne kartice.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
11.08.2023 12:47

Ljudi ne zele da vide kuda ide ovaj svet, kao sto ne zele da vide ko nam vodi drzavu, kad osete na sopstvenoj kozi bice vec kasno…

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo
Gost
zaradili.zara
15.08.2023 07:11

a lekovi unplastici?!!

Povezane vesti