Najbolja ishrana za osteoartritis

Foto: Pinterest

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa. Do njega dolazi kada se hrskavica u zglobovima raspada tokom vremena. Stanje može uticati na bilo koji zglob u telu.

1. Plava riba- Masna, plava riba sadrže puno zdravih omega3 masnih kiselina. Ove polinezasićene masti imaju protivupalna svojstva. Trebalo bi jesti najmanje jednom nedeljno sardine, skušu, losos ili svežu tunu.

2. Ulje- Uz masnu ribu, neka ulja mogu smanjiti upalu. Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži visok nivo oleokantala, što može imati slična svojstva nesteroidnim protivupalnim lekovima. Avokado je takođe zdrava opcija i može pomoći u smanjenju holesterola.

3. Mlečni proizvodi- Mleko, jogurt i sir su bogati kalcijumom i vitaminom D. Ovi hranjivi sastojci povećavaju čvrstoću kostiju, što može pomoći kod boli.  Mlečni proizvodi takođe sadrže proteine koji mogu pomoći u izgradnji mišića.

4. Lisnato zeleno povrće- Bogato je vitaminom D i antioksidansima koji pomažu kod stresa. Vitamin D je bitan za apsorpciju kalcijuma i takođe može potaknuti imunološki sastav, pomažući telu da se bori protiv infekcija. Uvrstite u ishranu spanać, kelj, blitvu.

5. Brokoli- Brokoli sadrži spoj koji se zove sulforafan, za koji se veruje da bi mogao usporiti ovu bolest. Ovo povrće je takođe bogato vitaminima K i C, kao i kalcijumom za jačanje kostiju.

6. Orašasto voće– Orašasti plodovi su dobri za srce i sadrže visok nivo kalcijuma, magnezijuma, cinka, vitamina E i vlakana. Oni takođe sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja pojačava imunološki sastav.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti