Ništa nije dobro kao kokosovo ulje

Zbog njegovih nutritivnih i terapeutskih kvaliteta, u Indiji ga nazivaju „stablo koje daje sve“.

Zasićene masti u kokosovom ulju nisu sasvim loše

Neke ljude zbunjuje kada pročitaju na etiketi kokosovog ulja da sadrži zasićene masti jer one, poznato je, nisu baš zdrave.

Ali, zasićene masti u kokosovom ulju spadaju i srednjelančane masne kiseline koje ne degradiraju u našem telu. Ljudsko telo ih koristi direktno kao energiju, stoga se konzumacija kokosovog ulja poredi s blagotvornim učincima lipida. Ovo ulje bolje je od suncokretovog i ulja šafranike jer ona sadrže polinezasićene masne kiseline, koje nisu dobre za naš krvni sistem. Mnogi nutricionistički stručnjaci savetuju da se kokosovo ulje unosi u ishranu zbog dobrobiti za zdravlje.

Dobro je za kosu

Kokosovo ulje koristi se u velikom broju šampona za kosu, regeneratora i drugim sredstvima za negu kose. Zbog niske molekularne težine i ravnog linearnog lanca, kokosovo ulje može ući u koren kose i smanjiti gubitak proteina, održavajući kosu zdravom.

Odlično je za kožu

Kokosovo ulje se u mnogim kulturama koristi za lečenje problema s kožom. Njegove kratkolančane i zasićene masne kiseline sprečavaju oksidaciju i upale kože, hrane je, hidriraju i podstiču zaceljenje rana.

Uništava štetne mikroorganizme

Kada je studija iz 2017. evaluirala delovanje devičanskog kokosovog ulja protiv kandide, pokazalo se da 25 postotna koncentracija kokosovog ulja deluje 100 posto učinkovito na kandidu. Kokosovo ulje odbija komarce, a jedno je istraživanje pokazalo da odbojno deluje čak i na vrlo nezgodne parazite -buve.

Zamenjuje mleko u sladoledu

Svi vole sladoled, ali ne podnosi svačiji organizam dobro mlečne masnoće u njemu. Devičansko kokosovo ulje odlična je zamena. Sladoled s kokosovim uljem ima lep ukus, izgled i teksturu.

Dobro je za masažu novorođenčadi

Jeste li znali da uljna masaža kod novorođenčeta poboljšava termoregulaciju i podstiče zdrav dobitak na težini? Studija iz 2005. proučila je delovanje kokosovog ulja na rast novorođenčadi u Indiji. Počevši od drugog dana njihovog života, bebe su masirane kokosovim uljem četiri puta dnevno do otpuštanja iz rodilišta, a potom su majke nastavljale s masažom do 31. dana starosti beba. Rezultat? Kokosovo ulje značajno je poboljšalo dobitak na težini i ubrzalo rast beba.

Lek za otrov?

Možda je prerano nazvati kokosovo ulje protivotrovom, ali incident koji se dogodio 2005. u Iranu svakako sugeriše da ima nešto u tome. Nadležni u tamošnjoj bolnici izvestili su o mladiću koji je pokušao samoubistvo popivši pesticidni aluminijumov fosfid. Po dolasku u bolnicu, pokazivao je više znakova trovanja i dato mu je nekoliko antitoksičnih stvari – aktivni ugljen, natrijumov bikarbonat, magnezijum sulfat i kokosovo ulje. Preživeo je, a kokosovo ulje, premda verojatno nema sve zasluge za to, ocenjeno je kao važan deo u ovom postupku.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti