Претрага
Претрага
Close this search box.

Ove opasne hemikalije unosimo u telo putem posuđa, a da to ne znamo: Utiču na sve organe

Foto: Pexels

Neke hemikalije zovu se večitim jer se teško gotovo nikako ne izlučuju iz tela i samim tim se nakupljaju i prave veoma ozbiljne zdravstvene probleme

PFAS hemikalije ili „večite hemikalije“ stvorio je čovek jer su bile potrebne u industriji – njihovo svojstvo je da “odbijaju” vodu i masnoću, a koriste se u papirnoj ambalaži za hranu, kozmetici, tekstilu za nameštaj i sportsku odeću, premazima za tiganje koji ne lepe masnoću, elektronici…

One se smatraju najteže razgradljivim hemikalijama, jer se nakon ulaska u životnu sredinu skoro uopšte ne razlažu! Mogu biti toksične po sva živa bića – neke od njih su endokrini ometači – utiču na reproduktivnu funkciju i razvoj ploda, kasnije na imuni sistem deteta (mogu smanjiti imuni odgovor na vakcinu), a mogu imati ulogu i u razvoju izvesnih tipova karcinoma (testis, bubrezi).

Večite hemikalije su često na površini nelepivog posuđa poput tiganja, zato je bolje birati posuđe bez tog premaza.

Takođe, ovih hemikalija ima u plastičnim flašama i činijama koje nisu BPA free. BPA je oznaka za opasnu hemikaliju bisfenol A, koju prosto morate izbegavati. Deci uvek dajte flašicu koja ima oznaku BPA free. BPA može biti i na površini recikliranog toalet-papira, pomoću kog direktno u telo unosite hemikaliju koja negativno utiče na zdravlje fetusa, beba i male dece, a kod odraslih podstiče gojaznost. BPA se povezuje sa bolestima srca, dijabetesom, problemima štitne žlezde, reproduktivnim problemima, hiperaktivnošću i karcinomom. Kako biste bili sigurni da ste bezbedni, birajte proizvode koji su BPA free.

Upravo zato, umesto recikliranog papira i ubrusa, uvek birajte papir od 100 odsto celuloze koji proizvodi brend kojem možete verovati i koji ima sertifikate koji garantuju njegovu bezbednost.

Takođe, u hrani za poneti može biti PFAS hemikalija, jer su pakovanja u koja se ta hrana stavlja premazana slojem koji treba da spreči curenje.

Naravno, pitate se kako uopšte živeti kad smo u svim sferama okruženi i napadnuti raznim nezdravim jedinjenjima?

Potrebno je biti osvešćen, čitati deklaraciju, paziti koji brend kupujete (neki u srednjem sloju toalet-papira imaju reciklažu) i voditi računa da papir zadovoljava IFC standard – onaj koji garantuje da je sve bezbedno za upotrebu – a to je istaknuto na ambalaži.

ženablic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti