Foto: Bravo TV

Laura Lifšitc je imala carski rez, a zbog svog iskustva sa sredinom napisala je kako se mame osećaju u toj situaciji i šta nikako ne žele da čuju.

1. ‘Barem je tvoja vagina netaknuta’- Očigledno je to nagrada za veliku operaciju. Nisam imala prirodni porođaj, ali zato je moja vagina dobro. Rečenica koju sam čula: “Barem tvoja vagina nije u lošem stanju”, uglavnom su šaptale žene koje nisu roditelji. Kao da mi mame posle porođaja pričamo samo o vagini i njenim osećajima.

2. ‘Mogla si da imaš prirodni porođaj’– Naravno, sigurno je određeni broj žena mogao da ima prirodni porođaj i svi smo svesni porasta broja carskog reza, ali ja nisam imala izbor, jer bi prirodni porod mogao naštetiti mom detetu. Ponekad, makar ne toliko često koliko se čini, carski rez je nužan. Volela bih da sam “izgurala napolje” svoju bebu, ali nisam, nakon mnogo truda i guranja. Da se našalim, moja velika nagrada je lepa vagina.

Foto: Verywell Family

3. ‘Sad možeš imati prirodni porođaj’– Pogrešno. Nije istina. Ne može svaka žena nakon carskog reza da ide na prirodni porođaj, ali postoje žene koje su to uspešno prošle. Nemojte nam govoriti šta bi trebalo i da bi trebalo da probam sledeći put, osim ako to ne kaže naš ginekolog.

4. ‘Porodila si se lakšim putem’– Jako duhovito. Velika operacija nije jednostavniji put. Kad vam neko pomera organe u vašem telu nije lako. Nakon toga hodate kao da ste starica od osamdeset godina. Više bih volela da sam imala vaginalni porođaj i osetila kako moje dete izlazi napolje, nego sve ovo što sam osetila. Bilo bi to lepo, ali nije se dogodilo meni. Znate šta? Sve je u redu. Moje dete je ovde i dobro je (to uključuje i mene).

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments