Претрага
Close this search box.

Ovo voće smanjuje rizik od demencije: Samo pola šoljice dnevno poboljšava pamćenje

Foto: Pexels

Demencija i Alchajmerova bolest sve su češći među starijom populacijom, a reč je o oštećenju pamćenja, ali i drugih intelektualnih sposobnosti.

Stručnjak je otkrio da konzumacija jedne voćke može pomoći pri smanjenju rizika od demencije.

Prema mišljenju lekara Emera Mek Svinija, kozumacija veće količine borovnica može poboljšati vaše sposobnosti pamćenja. Smatra se da pola šoljice dnevno pomaže zdravlju mozga.

-Borovnice su bogate antioksidansima, posebno antocijaninima, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale — dva faktora povezana s padom kognitivnih sposobnosti – objasnio je lekar za The Sun.

Foto: Food Revolution Network

Redovno uvođenje borovnica u ishranu utiče na poboljšanu funkciju mozga, zadržavanje pamćenja i rizik od bolesti povezanih sa starenjem poput demencije.

Ovo nije prvi put da se borovnice povezuju s manjim rizikom od pojave demencije, s obzirom na to da je studija Univerziteta u Sinsinatiju otkrila da konzumacija ovog bobičastog voća u pedesetima pomaže pri zadržavanju pamćenja.

Naučnici su ispitali 33 osobe u pedesetime te polovini ispitanika dali vrećicu borovnica. Ispitane osobe su nakon unosa voća pokazali značajnije poboljšanje veština pamćenja.

Doktor preporučuje i smanjenu konzumaciju alkoholnih pića, na način da naizmence pijete alkoholno i bezalkoholno piće.

b92.net

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti