Možda vam deluje iracionalno, i vi se ne bojite, ali ako se vaša beba uplaši zvuka usisivača, fena ili miksera, to je znak da ona razmišlja.

U vašoj svakodnevici postoje razne stvari koje mogu preplašiti bebu- zvuci (vodokotlić, blender, lajanje pasa, zvuk usisivača), spuštanje u kadu za kupanje, igračke na navijanje…

  • Nemojte da zbijate šalu- Ovakve stvari nisu za šalu, možda želite da usnimite kako je vaša beba “simpatična” jer se boji usisvača, ali nemojte! To će kod nje stvoriti još veći strah. I nemojte joj se smejati, jer su za bebe ti strahovi vrlo stvarni.
  • Ne suočavajte dete sa strahom- Kao što smo napisali, samo ćete povećati strah. Suočavanje ne pomaže da se dete oslobodi straha.
  • Prihvatite njene strahove- Ako je plači zvuk blendera, puštanje vode u toaletu, mehanička igračka, i ono se uznemiri i plače, uzmite svoju bebu i utešite je.
  • Jačajte detetovo samopouzdanje– Vi ste najveća podrška svom detetu u pobeđivanju strahova. Zato joj pričajte o predmetu sa lepim pridevima (“Vidi kako je drag ovaj usisivač i lepe je boje, to je crvena boja!”), dozvolite da dodirne usisivač (naravno, kada je isključen) i imajte strpljenja. Nijedan strah se ne prebrodi preko noći.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments