Foto: Parents Magazine

Stres roditeljstva je sveprisutan u nama kao jedinkama koje na sebi imaju odgovornost prema zdravom i uspešnom razvoju, često ne samo jedne, male osobe. 

Odredite prioritete i smanjite očekivanja -Jedna od najvećih grešaka u koje majke uleću bez kompromisa je osećaj da moraju da rade baš sve. Ne moraju. A još je važnije da prihvate da ne mogu. Potrebno je da odrede koliko toga i šta mogu samostalno da rešavaju, i oko čega bi dobro došla pomoć. Kada slažete svoju listu prioriteta pobrinite se da odredite ono što i želite obavljati samostalno, i šta je to oko čega bi se mogao “pozabaviti” neko drugi. S druge strane, osim što slažete prioritete, smanjite svoja očekivanja. Žene koje su pre dolaska bebe bile izvrsno organizovane, češće će biti podložne stresu nakon porođaja.

Postavite realne ciljeve- Rasporedi pre i posle dolaska bebe zapravo nemaju nikakve veze jedan s drugim, nema ni razloga da pokušavate vratiti sve na staro. U takvim slučajevima možete se osećati samo lošije, a vaš cilj je upravo suprotan. Zašto biste se udaljavali od svog cilja? Postavljanje lestvice previsoko, obično rezultira osećajem neuspešnosti, što odmah zatim umanjuje osećaj vaše vrednosti. A sve samo zbog nezgodno postavljenog cilja. U ovome trenutku, realan doseg je taj da se, recimo, jednom dnevno uspete istuširati u toploj vodi. Ako ne možete zaspati dok deca spavaju, odaberite drugi oblik odmora, uzmite knjigu koju ćete započeti i budite ponovno realni u svom cilju, pa neka on bude da ćete dnevno pročitati stranicu ili poglavlje u pauzama koje imate u bebinom vremenu za kratki spavanjac.

Malim navikama postići ćete velike promene- Ne morate se u pauzama dok beba spava hvatati sudova i šporeta. Važno je uvesti svakodnevne rituale kojima odvajate vreme za sebe. Nikada nemojte zanemariti vaše potrebe, koliko god skromne bile. Odmorite, na ovaj ili onaj način. Širom otvorite oči svakog jutra i prepoznajte trenutke koji su rezervisani samo za vas! To je beskompromisno važnije od čistih tanjira.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments