Šta su uzroci krvarenja u trudnoći?

Krvarenje u trudnoći može biti uzrokovano nizom razloga i nije tako retko kako se čini.

Svako krvarenje u trudnoći smatra se opasnim dok se ne utvrdi da nije, tako da je potrebno na svako primećivanje krvi odmah posetiti lekara specijalistu ginekologije i akušerstva.

Do krvarenja može doći u bilo kojem razdoblju trudnoće, a neke žene ono prati tokom čitave trudnoće. Treba imati na umu da oko 20% žena tokom trudnoće ima neki oblik vaginalnog krvarenja i da ono nije uvek opasno ni za majku ni za dete.

Krvarenje tokom trudnoće može biti uzrokovano pobačajem. Najčešći uzrok pobačaja u ranoj trudnoći je hromozomska abnormalnost i važno je znati da to jednostavno nije bilo moguće sprečiti. Krvarenje najčešće počinje blago i postaje sve obilnije, a praćeno je bolovima i grčevima u stomaku, opštom slabošću i groznicom. Potrebna je hitna medicinska pomoć bez odlaganja.

Infekcije mogu uzrokovati upalu cervikalnog ili vaginalnog kanala što takođe može rezultirati pojavom oskudnog krvarenja za vreme trudnoće. Bajterijske i gljivične infekcije česte su u trudnoći, ali krvarenje mogu uzrokovati i polne bolesti kao što su hlamidija ili herpes. Krvarenje može, u ovim slučajevima, biti praćeno iscetkom neprijatnog mirisa, svrabom kože genitalnog područja i razvojem bradavica nalik aknama na istom području.

Tokom trudnoće grlić materice postaje mekši, a cirkulacija krvi pojačana, što može učiniti grlić mnogo osetljivijim na spoljne uticaje. Tako prilikom polnog odnosa, ginekološkog pregleda ili uzimanja briseva za PAPA test može doći do blagog oštećenja tkiva. U tim slučajevima pojavljuje se blago, oskudno krvarenje koje najčešće nije opasno i traje jedan ili dva dana. Ipak, svaku ovakvu situaciju treba spomenuti lekaru.

Vanmaternična trudnoća je stanje opasno po život trudnice, a uspešnost lečenja zavisi od brzine dijagnoze ovog stanja. O vanmaterničnoj trudnoći govorimo kad se oplođeno jajašce ne ugnezdi u matericu nego npr. na grliću materice, u jajniku ili čak u stomaku. Krvarenje tokom vanmaternične trudnoće je oskudno, nekada je reč samo o sukrvavom iscedku, a praćeno je jakim grčevima u stomaku koji se mogu pružati skroz do ramena. U težim slučajima kad je potrebna hitna medicinska pomoć javlja se ošamućenost, blediloKrvarenje može tada postati vrlo obilno. Ako se ne pruži hitna pomoć, žena može iskrvariti za manje od dva sata.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti