Sve veći broj srčanih udara kod mlađih žena

Statistika kaže da je udeo žena koje su se suočile sa srčanim udarom s 21 posto s početka 90-ih godina prošlog veka do danas porastao na 31 posto, odnosno dok je nekad rizik od infarkta postojao kod svake pete, a sada kod svake treće žene.

Kao jedan od vodećih uzroka svetski stručnjaci spominju to da sve više žena puši, što je jedan od glavnih faktora rizika za bolesti srca i krvnih sudova.

Procenjuje se da se srčani udar kod pušača javlja čak 10 godina ranije nego kod ljudi koji nisu pušači, pri čemu postojanje drugih rizičnih faktora dodatno utiče na to. Tako se procenjuje da žena koja ima dijabetes i uz to je pušač, ima 3 do 7 puta veći rizik od ranog infarkta u odnosu na žene koje nemaju šećer i ne puše. Taj rizik kod muškaraca koji imaju spomenuta dva rizična faktora je 2 do 3 puta veći.

Američki naučnici sve češće govore o ‘ženskom infarktu’, koji je najčešći upravo kod mlađih žena i sve više ga ‘prepoznaju’ i evropski lekari. Javlja se kod žena koje su pre toga bile zdrave, bez promena na krvnim sudovima, dakle ne postoji kardiovaskularna bolest zbog koje bi žena bila pod kontrolom, već ga uzrokuje spontana disekcija koronarne arterije (skraćeno SCAD), i kod te vrste infarkta često izostaju uobičajeni simptomi.

Kod ove vrste infarkta problem je u tome što obolele uglavnom nemaju tipične rizične faktore kao što su pušenje, hipertenzija, dijabetes, višak kilograma itd. Pretpostavlja se da bi mogli postojati genetski faktori predispozicije za SCAD, ali nasledna podloga još nije dovoljno istražena.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti