Neodoljive krofne raspametiće i one izbirljive.
Potrebno je:
- 2 šolje brašna
- pola šolje šećera
- 1 kašičica aktivnog suvog kvasca
- muskatni oraščić
- pola kašičice soli
- 1 šolja tople vode
Priprema:
U maloj posudi rastvorite kvasac u oko 1/4 šolje tople vode. Ostavite da odstoji oko 5-10 minuta dok ne postane penasta. U većoj činiji pomešajte brašno, šećer, muskatni oraščić i prstohvat soli. Sipajte mešavinu kvasca u suve sastojke. Postepeno dodajte preostalu mlaku vodu uz mešanje. Nastavite da mešajte dok ne dobijete glatko i blago rastegljivo testo. Pokrijte činiju čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se testo diže na toplom mestu oko 1 sat. Trebalo bi da se udvostruči. U dubokom loncu ili tiganju zagrejte biljno ulje, a zatim rukama ili kašikom grabite male delove testa i pažljivo ih ubacite u vrelo ulje. Možete koristiti palac da gurnete testo sa kašike u ulje, stvarajući okrugli oblik. Pržite ih dok ne poprime zlatnosmeđu boju sa svih strana, povremeno ih okrećući kako biste obezbedili ravnomerno kuvanje. Ovo bi trebalo da traje oko 2-4 minuta. Pržene lisnate pufove izvadite iz ulja šupljikavom kašikom i stavite ih na tanjir obložen papirnim ubrusima da se ocedi višak ulja. Pustite da se puf malo ohladi pre serviranja.
trpeza.alo.rs