Virusni konjuktivitis- pazite na higijenu

Foto: HealthAid Serbia

Stručnjaci kažu da nije neobična pojava virusnog konjunktivitisa u sezoni gripa i prehlada, to je svojevrsna komplikacija spomenutih bolesti.

Treba imati na umu da se radi o vrlo zaraznoj bolesti koja lako prelazi na druge, ali uglavnom nema ozbiljne posledice na oči.

Tipični virusni konjunktivitis karakteriše se crvenilom oka i oteklim kapcima i mekanih tkiva oko očiju, svrabom, suzenjem i bistrim sekretom iz oka ili očiju.

Infekcija se ne prenosi vazduhom, već kontaktom, pa je izuzetno važno voditi brigu o higijeni i dobrom pranju ruku.

Strogo je zabranjeno deljenje peškira u porodici gde neki član ima konjunktivitis i/ili je prehlađen. Ako nosite kontaktna sočiva, a bili ste u kontaktu s prehlađenom osobom ili osobom koja ima grip, a i konjunktivitis naravno, vrlo je važno dobro oprati ruke pre stavljanja sočiva. Međutim, na kraju najčešće dolazi do samoinfekcije kada je osoba već bolesna i ima prehladu ili grip.

Ako je infekcija izazvana bakterijom ili virusom, bacite korišćenu šminku i kupite novu. Redovno menjajte kozmetičke preparate za oči.

U slučaju gnojnog konjunktivitisa potrebno je posetiti lekara. Očne kapi za lečenje ovog tipa upale nisu u slobodnoj prodaji. Uz lečenje, upala obično prolazi za nekoliko dana.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti