NAJBOLJE ZA: Simptome menopauze

Iako je žalfija dobro poznati lek za upalu grla i krvarenje desni, ona ima mnogo širu primenu. Ima antiseptična i antibakterijska svojstva, pa uz to što koristi kod problema disajnih organa, pomaže i kod probavnih tegoba, čireva, rana, boli i grčeva unutrašnjih organa. Ona je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: Tamo gde raste kadulja, gospodari žena.

Čaj od žalfije vrlo je učinkovita pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja koji su česti u menopauzi. Uz to, pomaže kod naglih promena raspoloženja i depresije, takođe karakterističnih za to specifično razdoblje u ženinom životu. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, pije li se čaj od kadulje u poslednjem mesecu trudnoće, stimuliraće kontrakcije materice i olakšati porođaj.

KAKO SE KORISTI: Iako je kadulja dobro poznat začin, kad je lečenje u pitanju uzimamo je u obliku čaja. Dve čajne kašičice preliju se sa 2,5 dcl ključale vode. Piju se dve-tri šoljice na dan. SAVET: Želite li smanjiti znojenje, treba skuvati jači čaj. U tom slučaju tri kašičice lista žalfije treba preliti šoljicom ključale vode.

UPOZORENJE: Žalfija, a posebno njeno eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne sme se uzimati dugo. Nikako je ne smu uzimati trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije (biljka sadrži tujon koji može izazvati napad). Biljka je, međutim, potpuno bezopasna kad se uzima u malim količinama, što dokazuje i njena popularnost kao začina.

Autor: nsuzivo.rs