Zelena tačka koju NIKADA ne smete da ignorišete na ekranu Androida i šta da radite ako je vidite (FOTO)

Foto: Screenshot YouTube TechGiant

Ako ste ikada primetili zelenu tačku na vrhu ekrana svog Android telefona, to bi mogao biti znak upozorenja da vas neko posmatra ili sluša.

Tačka je indikator da aplikacija koristi senzore na vašem Android telefonu, bilo mikrofon ili kameru. Moguće je da se pojavi iz potpuno nevinih razloga, na primer, ako koristite aplikaciju za snimanje glasa ili upućujete poziv.

Ali ako vidite zelenu tačku i ne znate zašto je tu, to može biti znak ‘špijunskih’ aplikacija na vašem telefonu.

Ako sumnjate da je špijunski softver instaliran na vašem telefonu, preporučuje se da pokrenete skeniranje malvera (otvorite Plaiy prodavnicu, zatim dodirnite svoj profil, potom Play Protect, a zatim skenirajte), piše Dejli mejl.

Takođe, preporučuje se da promenite svoje lozinke, ali da to ne radite na pogođenom uređaju, a zatim da vratite uređaj na fabrička podešavanja.

Ako vidite zelenu tačku, prilično je lako otkriti koja aplikacija ju je pokrenula.

Prevucite nadole od vrha ekrana ako vidite zelenu tačku i videćete mikrofon ili kameru da biste pokazali koji senzor se koristi. Dodirnite ikonu i videćete koja aplikacija je koristi.

Na tom ekranu možete da opozovete dozvole aplikacije za korišćenje mikrofona ili kamere (mada ako aplikacija neočekivano koristi bilo koji od njih, možda bi bilo bolje da je potpuno deinstalirate).

Takođe možete videti jasan zapis o tome koje su aplikacije koristile koji senzor, iz minuta u minut.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Bella021
21.08.2023 17:06

Boze kako lupetate. To je nevidjeno.

Povezane vesti