Zimske bebe imaju bolji vid, a letnje manje alergija

       
Foto: Wired

Godišnje doba u kojem je vaša beba rođena može uticati na ponašanje, spavanje pa čak i na visinu i težinu!

Niko u potpunosti nije siguran zašto i kako tačno godišnje doba u kojem su bebe rođene utiče na njih. Ali, istina je da se u raznim sezonama trudnice drugačije hrane. Ishrana utiče na količinu i vrstu hranjivih materija koje beba dobija još u materici. Nivo vitamina D takođe igra ulogu. Nivo u našem telu zavisi od godišnjeg doba, šta jedemo i koliko smo izloženi sunčevim zracima, a smatra se da on igra važnu ulogu u razvoju imunološkog sastava i pravilnog razvoja kostiju. Sezonske promene temperature i izlaganje zimskim virusima imaju ulogu u razlikama između beba rođenih u proleće, leto, jesen ili zimu.

Bebe rođene u jesen i zimu u većoj su opasnosti da razviju alergije na hranu, verovatno baš zbog izloženosti vitaminu D dok su još u stomaku. Astma je takođe češća kod jesenje dece. Tokom zime, više ostajemo kod kuće sa zatvorenim prozorima i upaljenim grejanjem tako da je jedan od razloga za češću pojavu astme, veća izloženost alergenima, poput grinja, u prvim mesecima života.

Što se tiče vida, situacija je suprotna. Bebe rođene u letnim mesecima češće su kratkovide. Objašnjenje leži u većoj izloženosti prirodnoj svetlosti i sunčevim zracima u stomaku. Kad je beba još u materici, ona vidi svetlo kao ružičasti sjaj kroz stomak. Već u 26. nedelji trudnoće, bebine oči se otvaraju i ona počinje da vidi. Deca rođena u proleće i leto više i naginju takozvanoj “sezonskoj depresiji”.

Odvikavanje od pelena takođe ide na ruku mamama letnih beba. Većina mališana je spremna ići na nošu od druge godine. Kad može trčati okolo golišavo ili samo u gaćicama, lakše je rešavati normalne svakodnevne “nesreće”. Ali, nemojte vršiti pritisak na dete. Ako nije spremno, pustite ga neka to još jedno leto trči okolo s pelenom.

Utiče li godišnje doba u kojem su bebe rođene na spavanje? Nekoliko istraživanja pokazalo je da utiče, ali ne kod malih beba. Ako imate tinejdžera koji je rođen u toplim mesecima verovatno je da će ostajati duže budan. Prolećna deca ulaze u dubok san kasnije u noći dok oni rođeni u jesen sami se sklupčaju i pokriju ćebetom puno ranije. Jedan od mogućih razloga za takve razlike je naš unutrašnji sat predodređen je takođe koliko je dete izloženo suncu pre rođenja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments