Antifašistička šetnja protiv zastave Srbije

U pozivu za 23. oktobar, organizatori su pozvali “Novosađane i Novosađanke da zajedno dignu glas protiv terora i zastrašivanja Limana, Novog Sada i cele naše zemlje”. Poruke istovetne sadržine ispisivane su pre izvesnog vremena kada je nekoliko ulaza na Limanu osvanulo ofarbano u boje zastave Srbije. Zato bi organizatori mogli da odgovore jesu li to oni zapravo oslobađali Liman od najznačajnijeg nacionalnog znamenja

 

Piše: Milorad Bojović

O istraživačkom novinarstvu ne mislim niša dobro. Reč je o prerušenoj agenturi uticaja, koja glorifikuje jednu a satanizuje drugu stranu. O konceptualnim politikama mislim još gore.  Antifašistička šetnja, koja se u subotu održala na Limanu, novi je dokaz da konceptualisti nisu ništa drugo do prerušeni bivši članovi Demokratske stranke koji u novom ruhu pokušavaju da pronađu nove kanale komunikacije za zamajavanje birača da bi im na kraju ponovo ponudili gubitak radnih mesta kao najbolji put u Evropu. Organizatori i nekolicina Limanaca koriste konceptualizam kao dimnu zavesu za brutalno politikanstvo.

Kako znam da su oni isto što i Bora Novaković, Đilas i Jeremić? Lako! Krivotvore sve čega se dohvate stavljajući falsifikovane činjenice i falsifikovane kontekste u narativ koji njima odgovara.

Mada žele da izgleda drugačije, njihova antifašistička šetnja bila je čist falsifikat. I opasna optužba. Šetnja u čast oslobođenja Novog Sada od fašizma Limanom, koji je pre 77 bio močvara bez kuća, predstavlja marketinški trik i politički igrokaz.

U pozivu za 23. oktobar, organizatori su pozvali “Novosađane i Novosađanke da zajedno dignu glas protiv terora i zastrašivanja Limana, Novog Sada i cele naše zemlje”.

Poruke istovetne sadržine ispisivane su pre izvesnog vremena kada je nekoliko ulaza na Limanu osvanulo ofarbano u boje zastave Srbije. Zato bi organizatori mogli da odgovore jesu li to oni zapravo oslobađali Liman od najznačajnijeg nacionalnog znamenja? Bez obzira na to da li će javno izrečeni odgovor biti potvrdan, reći ću vam da se ta zastava pobednička vijorila na Beloj kući 1918. godine. Ta zastava se pobedonosno, zajedno sa zastavama Rusije, Amerike i Velike Britanije vijorila u svim bitkama Drugog svetskog rata u kojima je slomljena Hitlerova fašistička armada.
Ta zastava je srazmerno broju stanovnika najviše stradala za slobodu od fašizma.

 

 

U bogatoj slobodarskoj istoriji Novog Sada 23. oktobar prestavlja nesalomivo sidro. Anker naše odanosti miru, slobodi, toleranciji. Ali, 23. oktobar ne treba da postane politički plakat. Niti izborni slogan. Nedopustivo je poigravati se nasleđem Drugog svetskog rata radi lične političke koristi nekolicine

 

Kao i sve drugo. I “oslobađenje” Limana je montaža. Upotreba 23. oktobra u političke svrhe. Da su organizatori zaista na umu imali stvarno obeležavanje Dana oslobođenja otišli bi do Gradske biblioteke da se upute u istoriju Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Tamo bi u knjizi „Novi Sad u ratu i revoluciji”, Mileta Čobanjskog, Zvonimira Golubovića i Živana Kumanova saznali istinu o 23. oktobru. I onda bi umesto na Liman otišli na Salaku.

Evo nekoliko činjenica koje će Novosađanima otkriti svu veličini subotnje prevare. Za oslobođenje Novog Sada nisu vođene nikakve borbe. U njega su 23. oktobra samo umarširale pratizanske jedinice iz Banata.

Treći bataljon Osme vojvođanske udarne brigade, kojom je komandovao Milan Korica Kovač promarširao je pustim Novim Sadom. Partizani su u grad ušli kroz Temerinsku i Kisačku ulicu i produžili prema Batini. Nešto kasnije, istim putem Dragiša Cvejić iz Narodnooslobodilačkog odreda s Podbare proneo je trobojku sa zvezdom petokrakom i podigao je na krov Gradske kuće.

Partizani su u Novi Sad krenuli preko Šajkaške i Rimskih šančeva, Klise i Salajke, niz današnju Temerinsku i Kisačku ulicu. Oslobodilačku zastavu Novosadskog partizanskog odreda istakao je Dragiša Cvejić u 6 sati i 20 minuta na Gradskoj kući. Od tog trenutka Novi Sad je zvanično slobodan grad!

I organizatori, kao i svi ostali Novosađani znaju da je Liman sve do pedesetih godina 20. veka bio slabo naseljeno močvarno područje. Njegova veza s oslobođenjem Novog Sada u Drugom svetskom ratu gotovo da ne postoji. Ali, “oslobodilačka” šetnja Limanom nije izvedena iz neznanja već sa zlom namerom i predstavlja politički skup protivnika srpske zastave. Zato šetnja predstavlja običan reklamni trik i najordinarniji falsifikat! Iz nekoliko razloga. U Novom Sadu nikada nije bilo fašista, osim onih koji su pripadali Hitlerovim, Hortijevim i Pavelićevim jedinicama. Novi Sad je od svog osnivanja najslobodoumniji grad u ovom delu Evrope. Jer, nijedan grad zbog svoje slobodoumnosti nije toliku puta rušen i uništavan. Najgore razaranje pretrpeo je 1849. godine, kada je srušeno dve trećine objekata i ubijeno skoro 70 odsto stanovnika. Grad je šest meseci bio pust. Novi Sad koji danas znamo izgrađen je iz tih ruševina.

U bogatoj slobodarskoj istoriji Novog Sada 23. oktobar prestavlja nesalomivo sidro. Anker naše odanosti miru, slobodi, toleranciji. Ali, 23. oktobar ne treba da postane politički plakat. Niti izborni slogan. Nedopustivo je poigravati se nasleđem Drugog svetskog rata radi lične političke koristi nekolicine. A bez obzira na vaše igrokaze, Novi Sad je 23. oktobra nepovratno zakoračio pod svetlo nebo slobode. I to ništa ne može izmeniti. Niti se na neetičkom konceptu može graditi politička karijera.

Autor je stručnjak za komunikacije i odnose s javnošću

 

 

Tagovi:

14 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Osnovne stvari
28.10.2021 20:05

Na strani antifašističke koalicije su ratovali jugoslovenski partizani i sovjetska Crvena armija. Ni zastava Srbije sa krunom, ni zastava Rusije se nigde nisu vijorile za vreme II svetskog rata, pogotovo ne na strani onih koji su “slomili Hitlerovsku armadu” (mislim da biste i trebali da proverite značenje reči “armada”).

Gost
Борис
29.10.2021 00:08
Odgovori  Osnovne stvari

Који бре југословени? Само су се срби борили против фашиста. Ала ови комунисти лажу па лажу

Gost
Žare
29.10.2021 18:11
Odgovori  Борис

Ti ne znaš ništa ni o čemu i verovatno imaš jako malo godina.

Gost
Борис
29.10.2021 23:55
Odgovori  Žare

67, ништа незнам
Блиска родбина се борила и гинула, најмлађа погинула са 16 година на батини. Робијали чак и жене самохране са 7 мале деце. Срби далматинци никакве комунистичке књиге историје нису заменуле приче баба и деда.

Gost
Trolobot
28.10.2021 20:27

Ta zastava je srazmerno broju stanovnika najviše stradala za slobodu od fašizma.” Pa kako bih rekao, nije. Procentualno u odnosu na predratnu populaciju je najviše žrtava imala Poljska, pa SSSR (tojest Belorusija ako gledamo današnje suverene države), pa Jugoslavija. I to ne stanovništvo Srbije, nego Srbi u NDH. Koji su činili dobar deo Narodnooslobodilačke vojske. Čija zastava je bila jugoslovenska trobojka sa petokrakom zvezdom. Nedićevci i ostali kvislinzi su koristili zastave sa dvoglavom kokoškom. Nema na čemu.

Gost
Борис
29.10.2021 00:09
Odgovori  Trolobot

Лупеташ

Gost
Stevan
29.10.2021 07:51

Novosađanin sam baš sa Limana. pristalica sam ravnogorskog monarhisttičkog pokreta. Kome smeta zastava Srbije on treba da ide tamo gde će mu biti bolje. Istorijska nepravda da su Vojvodinom a samim tim i Srbijom vladale komunjare se ispravlja. Vraćamo se osnovnom srpskom pokretu. Monarhiji.

Gost
Essential Logic
29.10.2021 09:43
Odgovori  Stevan

Liman su izgradile komunjare, zašto tu živite? Isto kao što su izgradile i škole, bolnice, puteve, industriju, energetska postrojenja. Ako vam se ne sviđa zaostavština komunizma preselite se u nešto što je sagradila monarhija! Oh, wait!

Gost
Борис
29.10.2021 13:18

Уназађени смо идејама комуњара, испрани мозгови, стрпали нас у двособне станчиће од 48к/м као идеалне. Купатилца, кухињице, без гаража а комуњаре из свињаца на позиције и такви нам кројили живот.
А фабрие производиле шкартове и пласирали у иностранство “африка, индонезија”. Сви ратови кренули јер те комуњаре заташкавале злочине и чувала злочинце међу хрватима и муслиманима, и шта сте очекивали ви бандо комунистичка.
Лимане су изградили радници из стамбених фондова радници а не фукаре комунистичке који су себи давали комфорне станове јер кад сам ја дошао на ред нема пара. Па где су моје паре. Много тога може да се каже

Gost
Žare
29.10.2021 18:10
Odgovori  Борис

A šta je bilo pre tih “dvosobnih stančića”? Pre besplatnog školstva, zdravstva?Pre radničkih plata od kojih se moglo živeti dostojanstveno, obezbediti sebi stan, auto (pardon, škart) i ići na letovanje? Aj mi objasni kako zamišljaš taj svet pre zlih komunjara? Ne, nisu svi živeli u visokoplafonskim stanovima i na Belom dvoru, nisu ljudi bili fensi kao u “Montevideo bog te video”. Bili smo najsiromašnija zemlja u Evropi, sa 80% nepismenog stanovništva, i ubrzano se vraćamo tome nakon što smo se “oslobodili” straaašnih komunjara srboždera!

Gost
Борис
29.10.2021 13:06
Odgovori  Stevan

Браво мајсторе

Gost
Борис
29.10.2021 13:05

сећам се пре 63 године лимани ко сметлиште, шикаре одлично за чергаре

Gost
Pera
29.10.2021 18:02
Odgovori  Борис

I onda došli kralj Petar, Apis, Crna ruka, Milan Stojadinović – Srpkinja i Puniša Račić i izgradili stambene blokove, vrtiće, garaže, igrališta, ambulante, škole…? Ajde nemoh više pričati, imaš 60+ godina i lupetaš. 😀

Gost
Борис
30.10.2021 00:19
Odgovori  Pera

Комуњаре су били најбоља опција зар не? Станове, вртиће, школе, болнице, па тога је било само у комунизму нигде другде. Сексуално узнемиравање студенкиња на факултету од стране задриглих професора и нису имале коме да се жале сем да их избаце са факултета. И дан данас наставак комуњарског стила. Професори на западу могу такво понашање да пробају и ту им се завршава каријера. Закони који нису по мери грађана србије су наслеђе комуњара. То је легат који осликава друштво бивше југославије а уништавања србије. Колико су комуњаре биле добре видело се у епилогу распад титове југославије. Какво ђубре. Уживам у овом… Učitaj još »

Povezane vesti