Претрага
Претрага
Close this search box.

MIHAJLO OLUJIĆ: U SUSRET BUDUĆNOSTI – VOJNA INDUSTRIJA SRBIJE NA SAJMU „PARTNER 2023“ (FOTO)

Foto: Gradske info
Na prošlonedeljnom sajmu „Partner 2023“ imali smo prilike da se upoznamo sa najnovijim dostignućima srpske namenske industrije. Koji su noviteti prikazani? Kakav je uticaj naučenog iz sukoba u Ukrajini na dalji razvoj tehnike? Kakva su iskustva korisnika i šta je prioritet konstruktora za budućnost?

U prethodnih deset godina svedoci smo znatnih ulaganja u Vojsku Srbije kao i namensku industriju, što je rezultiralo razvojem velikog broja novih složenih borbenih sistema. Sem razvoja kapaciteta naših oružanih snaga, namenska industrija pokazala je značajan izvozni uspeh i produbila međunarodnu tehničku saradnju. Izazovi savremenog ratovanja koji se demonstriraju svakog dana u Ukrajini su u fokusu namenske industrije širom sveta, a sajam „Partner“ pokazuje da ni domaća pamet ne zaostaje.

Prva lekcija iz sukoba u Ukrajini jeste značaj artiljerije, naročito one samohodne zbog potrebe za velikom vatrenom podrškom i brzom promenom položaja nakon gađanja.

Srpske samohodne haubice Nora B-52 kompanije Jugoimport SDPR već su postigle izvozni uspeh, a na sajmu je predstavljena nova verzija NORA M-21 „Perun“. Povećan je kapacitet municije i balistička zaštita. Ruska šasija KAMAZ koja trenutno nije dostupna, zamenjena je naprednijom  šasijom nemačkog proizvođača MAN. „Perun“ stoga ima znatno veći izvozni potencijal, a od predstavnika Jugoimport-a na sajmu saznajemo da je više zemalja izrazilo ozbiljno interesovanje za njegovu nabavku.

Foto: Mihajlo Olujić (Perun)
Druga, još važnija, lekcija iz trenutnog sukoba jeste krucijalna uloga besposadnih letelica, što pokazuje i čitava plejada novih dronova na sajmu „Partner“.

Iako je medijska pažnja tokom rata pripala većim naoružanim letelicama poput turskog TB-2 Bajraktar, manje glamuroznu ali daleko važniju ulogu obavljaju male osmatračke letelice poput ruskog Orlan 10. One se koriste za detekciju ciljeva i navođenje artiljerijske vatre. Konstruktori našeg Vojno-tehničkog instituta prepoznali su ovu činjenicu te nam je na sajmu predstavljena nova domaća besposadna letelica, nezvaničnog naziva „Senka“. Radijus leta od preko 50 km odgovara upravo maksimalnom dometu naših artiljerijskih sistema Nora i Oganj te bi vatra navođena od „Senke“ bila znatno preciznija i efikasnija. Na sajmu se mogla videti i već dobro poznata osmatračka letelica „Vrabac“, sa doletom 25 km, koje je po rečima konstruktora spremna za serijsku proizvodnju.

Na sajmu su predstavljene i veće besposadne letelice poput domaćeg „Pegaza“, naoružanog vođenim raketama dometa 5,5 km.

„Pegaz“ je razvijen na Vojno-tehničkom institutu u saradnji sa Kinom. Veće letelice su uočljivije i bučnije i stoga lakše za otkrivanje, pa je zato „Pegaz“ znatno pogodniji za izviđanje i direktno dejstvo u asimetričnim sukobima, gde neprijatelj nema razvijenu protiv-vazdušnu odbranu (PVO). S obzirom na strateško okruženje naše zemlje vrednost ovakvog sistema je očigledna, a po rečima konstruktora serijska proizvodnja „Pegaza“ otpočinje sledeće godine.

Upečatljiv utisak sa sajma je impozantan broj prikazanih FPV dronova i kvadkoptera,izuzetno jeftinih a efikasnih sredstava koja su dokazala svoju vrednost na bojištu.

Naoružani grantama 40 mm, 60 mm ili 81 mm, dronovi su proizvod kako Vojno-tehničkog institutua tako i privatne kompanije PR-DC. Posebno interesantan je sistem „Osica“ za jednokratnu upotrebu sa bojevom glavom preuzetom od raketnog bacača M-79. Sem cene i jednostavnosti, prednost ovih sistema je i što koriste već dostupnu municiju te se u vrlo kratkom roku mogu uvesti u upotrebu.

Foto: Mihajlo Olujić (PR-DC dronovi)

Veliki tehnološki iskorak predstavlja razvoja domaćeg „drona kamikaze“, odnosno planirane municije tipa „Gavran“. Preduzeće Jugoimport SDPR nosilac je projekta. „Gavran“ ima domet od 150 km odnosno autonomiju leta više od 3 sata, nosi bojevu glavu tešku 15 kg a poseduje TV glavu za precizno samonavođenje. Može se u rojevima od 18 komada lansirati sa lakog vozila, tako preplaviti PVO neprijatelja, i osigurati uništenje važnog cilja u dubini fronta. S obzirom na iskustva iz Ukrajine ovakav tip oružja predstavlja budućnost ratovanja, jer pruža veliki domet, visoku preciznost i ubojnu moć za relativno mali utrošak sredstava.

Konačno, najambiciozniji projekat domaće industrije na sajmu predstavljaju visoko precizna sredstva koje uglavnom proizvode samo velike vojne sile – krstareće rakete.
Foto: Mihajlo Olujić (Perun)

Kompanija VLATACOM predstavila je svoj projekat krstareće rakete VILA 1 (zemlja-zemlja) i VILA 2 (vazduh-zemlja). Domet sa trenutnim motorom, takođe domaće firme EDePro, je 300 km, što je međunarodno ograničenje dometa za izvoz ovog tipa oružja. U razgovoru sa konstruktorima, saznali smo da sa manjom korekcijom kalibra i izmenom motora, ova raketa može gađati čak na 2500 km. Zaključak iz razgovora je da se projekat izvodi u saradnji sa inostranim partnerom i namenjen je pre svega izvozu, naročito ako uzmemo u obzir da je raketa VILA 2 podesna za lansiranje sa avio-lansera kakve ne poseduje ratno vazduhoplovstvo Srbije. Ipak, za domaće potrebe sistem je moguće adaptirati.

Perspektiva izvoza ovako naprednog oružja domaće konstrukcije, i potencijal uvođenja u sopstveno naoružanje, izdvaja Srbiju daleko ispred ostatka zemalja iz regiona. Ipak, prikazani inovativni projekti samo su deo čitavog niz ključnih sredstava i programa koje je do sada proizvela naša namenska industrija. Kao rezultat desetogodišnjeg rada, namenska industrija Srbije prepoznata je kao ozbiljan i pouzdan partner širom sveta, a Vojska Srbije neuporedivo je sposobnija da vrši svoju dužnost u odbrani otadžbine.

Autor: Mihajlo Olujić

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Miki maus
01.01.2024 22:54

Kad sledeci put izmislite neko novo oruzje,obavezno promenite kuma…..

Povezane vesti