Претрага
Претрага
Close this search box.

Srđan Graovac: Crnogorska vlada ponovo bez Srba

Foto: Gradske info

Nakon okončanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori bilo je jasno da će mandatar za sastav nove vlade biti Milojko Spajić, jedan od lidera Pokreta Evropa sad. Međutim, ono što je svakako predstavljalo nepoznanicu jeste pitanje, hoće li u toj novoj crnogorskoj vladi biti nekog od predstavnika Srba iz koalicije Za budućnost Crne Gore?

I nije to pitanje bilo važno isključivo zbog toga da li će legitimni predstavnici Srba u toj zemlji biti konačno zastupljeni i u izvršnoj vlasti ili će i dalje biti jedina diskriminisana zajednica u Crnoj Gori. Da, svakako da je i zbog toga u srpskoj javnosti pažljivo iščekivana odluka mandatara Spajića, ali iščekivala se i zbog još nečega, po nekima i mnogo važnijeg.
Naime, Srbi su već navikli da budu diskriminisani u Crnoj Gori, Spajićeva odluka da izostavi koalicija ZBCG iz nove vlade svakako nije ništa novo, pa ni neočekivano.

Međutim, takvom odlukom Spajić je napravio težak politički faul, potpuno marginalizujući volju birača. Nema sumnje da su poslednji parlamentarni izbori u Crnoj Gori bili još jedan referendum o režimu Mila Đukanovića. I ponovo je narod rekao svoje, dajući jasnu podršku onima koji su se izjasnili protiv saradnje sa DPS-om, među kojima je bila i Spajićeva Evropa sad kao i ZBCG. Međutim, Spajić je uprkos činjenici da bez koalicije ZBCG ne može napraviti stabilnu i reformsku vladu, odlučio da za nju nema mesta u novoj skupštinskoj većini.

Nije nepoznanica da je ključna stvar koju većina birača zahteva od vlasti u Crnoj Gori, PRAVDA! Odnosno, obračun sa Milovim koruptivnim i duboko kriminalizovanim sistemom. Spajić svakako spada u one koji su to obećali, ali i u one koji su svesni da je to neizvodljivo ukoliko se ne sprovede reforma sudstva i tužilaštva. Tačnije, ukoliko se ne izaberu tužioci i sudije koji neće biti pod kontrolom Đukanovića, već oni koji će imati dovoljno hrabrosti da se uhvate u koštac sa koruptivnim nasleđem višedecenijske DPS-ove vlasti.
Za većinu Spajiću treba 41 od ukupno 81 poslanika u Skupštini Crne Gore, ali za izbor sudija i tužilaca treba mu 49 glasova, što bez koalicije ZBCG on svakako nema.

Šta više Spajić je jasno poručio da će nova većina imati 44 podignute ruke u parlamentu i da će skoro četvrtinu tih poslanika većine sačinjavati predstavnici manjinskih partija, Bošnjaka, Hrvata i Albanaca. Tačnije, onih koji su podržali Đukanovića na poslednjim predsedničkim izborima.

Pošto su već neki poslanici te Spajićeve većine najavili da ga neće podržati, upravo zbog ne saradnje sa koalicijom ZBCG, jasno je da je i ta tesna većina i više nego upitna, a kamo li da Spajić može računati na podršku 49 poslanika. Samim tim, postavlja se pitanje ko će pružiti Spajiću podršku kako bi došao do za njega tog magičnog broja 49 i da li Spajić planira da sa poslanicima DPS-a bira tužioce i sudije koji treba da se bore protiv kriminala i korupcije njihovih partijskih drugova?
Iluzorno je očekivati da će poslanici sa liste DPS-a dići ruku za nekog sudiju ili tužioca koji će se obračunavati sa njima samima.

Uzmemo li sve to u obzir, postaje nam jasno da Spajić verovatno računa kako bi mogao vešto lavirati između dva međusobno suprotstavljena bloka. Tačnije, napraviti vladu sa tesnom većinom, a onda pokušati da pronađe podršku u opoziciji bilo sa DPS-ove strane ili one na kojoj se nalazi ZBCG, a sve zavisno od teme koja je na dnevnom redu i čiji su mu stavovi u tom trenutku bliži. Nema sumnje da takvo delovanje zahteva političkog virtuoza koji će umeti da iznese tu nimalo laku strategiju. Slično je pokušao i Abazović sa svojom manjinskom vladom pa ona niti je potrajala niti je uspela da sprovede ključne reforme.

Činjenica je da Spajić nema političkog iskustva, ali izgleda da ima viška samopouzdanja, tako da iz Abazovićevog primera ništa nije naučio. Sami tim, vlada koju planira da napravi niti može biti dugog veka, niti ima kapaciteta da vodi borbu protiv kriminala i korupcije. Čudno je da to Spajić sam ne vidi, ili možda pak vidi, ali je popustio pred pritiskom ambasadora zapadnih sila koji su od 2020. godini navikli da vode politiku u Crnoj Gori. U svakom slučaju na gubitku je narod Crne Gore, čiju volja veoma lako ponovo može biti izigrana.

Autor: Srđan Graovac

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti