Koliko je značajno da se Spens iz nefunkcionalne staklene bašte, u kojoj uspevaju samo gubici, pretvori u moderan objekat koji će donositi dobit i biti koristan za građane? Zašto je značajan Vučevićev poziv da građani kreiraju budžet po svojoj meri? Šta će predložiti Novosađani, a šta opozicija?

Piše: Milorad Bojović

Napokon se neko setio da Spens treba rekonstruisati. Moderznizovati. I rebrendirati. Da taj gigantski sistem za gutanje para treba optimizovati. Da ga iz nefunkcionalne staklene bašte, u kojoj uspevaju samo gubici, treba pretvoriti u moderan objekat koji će donositi dobit. I umesto sumornog, ponuditi vrhunski ambijent građanima. I šta god tvrdili dežurni kritizeri u pitanju je plauzibilan potez aktuelne gradske vlasti.Plan da se izvrši rekonustrukcija i modernizacija Spensa pedstavlja poslednju šansu da objekat koji je pregazilo vreme, učini profitabilnim i korisnim za građane? A svaki dan odlaganja, ispisuje novu cifru na brojčaniku propadanja. U biznisu vredi pravilo da prošle greške ne treba da utiču na sadašnje odluke. Zato je dobro što Vučević želi da pronađe rešenje kako da se pare građana više ne bacaju u bunar. A Spens je više od toga. On predstavlja finansijsku provaliju! Ekonomija je vrlo ezgaktna nauka. Kad se odgovorni ljudi susretnu s negativnim poslovanjem jedino što treba da urade jeste da preseku spiralu gubitaka. Tri su dimenzije istine o Spensu. Ekonomska, koja se sastoji od više elemenata, poslovnog, finansijskog i sportskog. Emotivna. I politička. Poslednje dve su lažne. Istina je samo jedna. Spens je u komi već 20 godina. Sve vitalne funkcije su otkazale. Postoji jedino privid života.

Spens može biti mnogo toga. Samo ne običan tržni centar. Tu bitku je izgubio davno, kada su Bora Novaković i Demokratska stranka prodali plac za gradnju Merkatora, ne učinivši ništa da Spens ostvari preimućstvo i spreči gubitak klijentele

 Spens gubitke stvara od prvog dana. Napravljen je loše, od loših materijala. Ali, njegov sunovrat desio se u periodu od 2008. do 2012. godine, kada je grad vodila Demokratska stranka. Spens je u raspodeli vlasti pripao Dinkićevoj G17 Plus. Želeći da politički discipliniju i ucene svoje ekspertske partnere, demokrate su odlučile da to izvedu finansijskim gušenjem Spensa. Ukinute su sve subvencije uz zabranu podizanja cena usluga i termina sportskim klubovima. To je već nerentabilan sistem dovelo do potpunog sloma. I od tada, poslednjih devet godina Spens živi na respiratoru. Spens može biti mnogo toga. Samo ne običan tržni centar. Tu bitku je izgubio davno, kada su Bora Novaković i Demokratska stranka prodali plac za gradnju Merkatora, ne učinivši ništa da Spens ostvari preimućstvo i spreči gubitak klijentele. Pretvaranjem Spensa u moderan objekat bili bi unapređeni takmičarski sport i trenažni proces, a rekreativno bavljenje sportom podginuto na viši, građanima prihvatljiviji nivo. Pored direktne dobrobiti za građane, rebrendirani Spens bi omogućio i indirektne benefite jer ne bi pravio finansijske gubitke, već bi ostvarivao dobit. U budžetu bi ostajalo više stotina miliona dinara, koji mogu biti uloženi u unapređenje vitalnih javnih funkcija, ulica, škola, obdaništa, bolnica. Još jedan Vučevićev predlog predstavlja potez vredan pažnje. Novosađani će po ugledu na zapadne metropole moći da predlažu prioritete za ulaganja iz budžeta. Vučević je u prethodnom periodu uspeo da uradi većinu ključnih i krucijalnih stvari. Od kanalizcije do asfaltiranja ulica u svim naseljima, gradnje škola, domova zdravlja i vrtića, atletske dvorane, pa do gradnje nove plaže i pretvaranja Šodroša i Petrovaradinske ade u funkcionalan rekreativni centar za Novosađane. A tu je i jedan od najvažnijih projekata za ceo grad – prečistač otpadnih voda. Novosađani sada imaju dobru osnovu i priliku da kroz poznavanje lokalnih prilika unaprede svoje kvartove i doprinesu pretvaranju Novog Sada u funkcionalnu urbanu sredinu po meri građana.

 

Očekujem da svoj doprinos da i opozicija. Tačno znam ko bi šta mogao predložiti!Bora Novaković ponudiće mogućnost da se Dušanu Borovici isplati još 4,5 miliona evra za put koji nikad neće sagraditi. Projekat će obuhvatati i mere za izbegavanje krivične odgovornosti. Recept je jednostvan. Prvo se podnese prijava prekršajnom sudu. Potom se u sadejstvu reformisanog pravosuđa zaduženog kod političkog establišmenta izdejstvuje zastara gonjenja u prekršajnom postupku. I onda se u krivičnom procesu sud pozove na pravni institut da se ne može dva puta suditi za isto delo. Vuci siti. (N)ovaca nema.Predložiće da se dvojici gradskih tajkuna omogući koruptivna pritivzakonita preprodaja makar jedne gradske parcele. Da se na toj parceli mimo propisa sagradi hotel s jednim spratom više od dozvoljenog i da se na celom poduhvatu izvuče četiri miliona evra. Predaće projekat da se svakom Novosađaninu o trošku gradskog budžeta omogući teleportacija na velike razdaljine. S tim da bi se najbolji rezultati ostvarivali na relaciji Solun – Narodna skupština u Beogradu. Bojan Pajtić biće još maštovitiji. Mada pravnički suvoparniji. On će predložiti formiranje banke koja će bankrotirati zbog kreditiranja sumnjivih projekata, bez ikakvih pravnih posledica po osnivače. Ponudiće osnivanje makar jednog fonda za razvoj novih tehnologija bez obaveze firmi da dobijeni novac investiraju u unapređenje pogona i otvaranje novih radnih mesta. Korisnici subvencije ne bi vraćali. Umesto para mogli bi da donose depilatore, sifone, vino, a pare bi promenile agregatno stanje. Iz žiralnog bi prešle u gotovinski oblik i dalje bi im se izgubio trag. Novosađani očekuju da Marinika Tepić predloži formiranje gradske lige u šorama. I, mada će ona i rukovodstvo njene partije, kad ovo pročitaju pomisliti da je reč o uličnoj šorki, moram da ih razočaram, nisam na to mislio. Reč je o nepostojećem sportu, za koji niko osim Marinike ne zna da postoji. Ona će reći da je tim pre potencijal takvog sporta još veći! Mogu se organizovati olimpijade i takmičenja, bez ikakvog troška, budući da takmičari ne postoje. Ovakva metodologija rada – isisavanja budžetskih para preko besimslenih projekata zasnovana je na pretpostavci da je Galilej mislio na novac kada je rekao “Ipak se okreće”. Postoje i tvrdnje da je ova izjava izmišljena i da spada u domen nove mitologije. A mitologija je omiljeni način funkcionisanja Marinike & co.

Pred ljudima čiji se odnos prema stvarnosti zasniva samo na mitološkom tumačenju budžetskih sredstava, nikad se ne nalazi svetla budućnost. S druge strane planirani preporod Spensa i aktivna razmena mišljenja s građanima o željama i potencijalima razvoja grada omogućuju SNS-u da mirno čeka izbore. Kad god bili i po bilo kojim izbornim pravilima.

Autor je stručnjak za komunikacije i odnose s javnošću

Za novi gradski budžet po meri građana Novaković će predložiti projekat da se svakom Novosađaninu o trošku gradskog budžeta omogući teleportacija na velike razdaljine. S tim da bi se najbolji rezultati ostvarivali na relaciji Solun – Narodna skupština u Beogradu

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments