Претрага
Претрага
Close this search box.

Šta bi čovek koji je Rokfelere napravio sinonimom uspeha rekao novosadskoj opoziciji?

Pre tačno 100 godina Ajvi Li, jedan od pionira odnosa s javnošću uputio je vrlo zanimljiv savet najmoćnijoj porodici na svetu, koja je zbog mizantropske gramzivosti izgubila poverenje javnosti

Piše: Milorad Bojović

Svi političari pred bilo koje izbore uvek obećavaju isto. Nove ekonomske prioritete i bolji život za građane. Zbog duge istorije istih neispunjenih obećanja veliki broj kampanja i karijera se završi neuspehom. I zato Novosađani s pravom smatraju plemenitim događajem kada političari kojima istina nije najjače oružje propadnu na izborima. Broj stranaka, koalicija i pojedinaca koji su zbog obmanjivanja građana završili na političkoj margini je podugačak, a na vrhu liste nalaze se članovi ujedinjene novosadske opozicije. Kad bi razumeli gde greše mogli bi sačiniti detaljan izveštaj o trijumfu pogrešnosti. Pre tačno 100 godina Ajvi Li, jedan od pionira odnosa s javnošću uputio je vrlo zanimljiv savet porodici Rokfeler, koja je zbog mizantropske gramzivosti svojih kompanija izgubila poverenje javnosti.

– Recite istinu, jer će javnost pre ili kasnije saznati. A ako se javnosti ne sviđa to što radite, promenite politiku i uskladite je sa onim što ljudi žele.

I već ceo vek Rokfeleri predstavljaju globalni sinonim uspeha. Otprilike u isto vreme Li je savetovao top menadžment jedne velike kompanije za čelik da svakodnevno nabrajaju svoje glavne prioritete, i istrajno rade na njihovoj realizaciji po redosledu važnosti. Pravolinijskim razmišljanjem moglo bi se zaključiti da bi Ajvi Li danas novosadskoj opoziciji i njenim liderima savetovao da javnosti saopšte istinu o svojim namerama ukoliko žele da učestvuje na izborima. Ka i da neprestano nabrajaju 10 prioriteta za koje se zalažu i na kojima bi svakodnevno radili. Međutim, kada bi detaljno proučio programe, lične biografije i prošlost članova opozicionih stranaka, Ajvi Li bi pobegao glavom bez obzira i napustio bi odnose s javnošću. Ne treba biti pi-ar genije kakav je bio savetnik porodice Rokfeler pa shvatiti da je retuširanje novosadske opozicije nemoguća misija. S obzirom na istorijat morali bi da ponude nesumnjive dokaze da se politikom bave samo zato da bi imali od čega da žive, i da bi budžet grada mogli ponovo da presele u privatne džepove. Lako bi se utvrdilo da je njihov glavni plan da ponovo osnivaju “razvojne banke” i fondove za “razvoj novih tehnologija” radi razvoja ličnih i stranačkih finansija! Nastavak privatizacije kroz prodaju javnih i komunalnih preduzeća, po istom principu po kom su od 2000. do 2012. prodali sve fabrike, sve firme i kompletnu imovinu nekadašnjih društvenih firmi.

 

Sve treba da radite suprotno onome što sada činite. Ali, pošto u reprogramiranju svoje politike kasnite najmanje 30 godina, pred vama je nepremostiv problem. SNS i Miloš Vučević već rade ono što Novosađani žele. I što ja mogu da vam predložim

Opasnost nije mala. I nije nerealna. Plan o privatizaciji komunalnih preduzeća već je potojao. Svako od njih bilo je na ivici dužničkog ropstva. A to nije slučajno! Po istoj šemi u privatizaciji je za sitniš prodato 35 ogromnih kompanija u kojima je radio ceo Novi Sad. Bogastvo od nekoliko desetina milijardi prodato je budzašto na licitacijama sa samo jednim zainteresovanim kupcem, kao polovne, rashodovane stvari, koje više nikom nisu od koristi. Detaljnom analizom Li bi našao dokaze da je današnja opozicija 2011. godine imala plan da novosadsku vodu proda francuskoj “Veoliji”, kroz jednu vrstu privatizacije JKP “Vodovod i kanalizacija”. Bili su na korak od potpisivanja ugovora. Nakon što je taj podli plan obelodanjen, na kratko su odustali od svoje ideje, s namerom da prodaju najvrednijeg novosadskog resursa, izvrše nakon izbora 2012. Postojala su razmišljanja da se na sličan način privatnim “partnerima” poveri i gradsko grejanje. A po ugledu na Tonija Soprana i poslovi sakupljanja i odnošenja smeća.

Zaključak koji bi Ajvi Li izveo bio bi sledeći:

– Kroz četiri izborna ciklusa potvrđeno je da se Novosađanima politika koju zastupate ne sviđa. Da im se ne dopadaju vaši prioriteti. Neophodno je da promenite politiku. I prioritete. Da se politikom bavite, ne radi lične koristi, nego radi dobrobiti građana. Dakle, sve treba da radite suprotno onome što sada činite. Ali, pošto u reprogramiranju svoje politike kasnite najmanje 30 godina, pred vama je nepremostiv problem. SNS i Miloš Vučević već rade ono što Novosađani žele. I što ja mogu da vam predložim.

Za kraj, opozicija bi dobila prijateljski, besplatan savet:

– Nemojte da brinete. Nije katastrofa izgubiti izbore. Katastrofa je propasti neslavno. Biti upisan u istoriji kao večiti i nepopravljivi gubitnik. I zato je najbolje da se okanete politike. Nije to delatnost za vas.

Autor je stručnjak za komunikacije i odnose s javnošću

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Bane
16.12.2021 19:30

Jesam li ja jedini koji je ovo pročitao? Da budem iskren, nisam baš sve pročitao, možda pola…

Povezane vesti