Novaković preti uprazno. Upućuje izborni izazov, moleći se bogu da on ne bude prihvaćen. Čak i tako loš politički strateg kao on zna da ishitreni udarac uvek promaši. Novosađani nisu od prošle godine promenili svoje loše mišljenje o njemu. Kad bi me kojim čudom novosadska opozicija pitala za savet, rekao bih im da se zapitaju da li Novaković pumpa rejting Milošu Vučeviću namerno, ili slučajno?

Piše: Milorad Bojović

Kad god da budu, danas, sutra, ili za četiri godine, rezultat lokalnih izbora u Novom Sadu biće isti. Srpska napredna stranka biće njihov apsolutni pobednik, i imaće ubedljivu, natpolovičnu većinu u gradskom parlamentu. To ne znači da Srpska napredna stranka sve što radi, radi dobro. To znači da  celokupna novosadska opozicija, koja je prošle godine bojkotom prikrila nepostojanje stranačke infrastrukture; zamaskirala manjak pouzdanja u svoje kapacitete; zabašurila nedostatak lične kuraži;  osim pogrešnih motiva, nema nikakav plan. Tu svoju slabost opozicija je pokušavala da sakrije bojkotom, ali je bežanjem od izbora obelodanila svoj najveći minus –  da nemaju nikakav kontakt sa građanima. Razlog? Oni ne podnose građane koji misle drugačije od njih! Njih užasava činjenica da građani više ne nasedaju na pretnje da će, ukoliko ne glasaju za njih, doživeti nove sankcije, nove ratove, novu finansijsku bedu, novu hiperinflaciju.

Desilo se suprotno, građani već devet godina imaju više para, nego ikad ranije. To je sekundarni razlog! Njih građani nerviraju još od 2004. godine, jer glasaju protiv levih liberala i građanskih stranaka, skrivenih iza sintagme “demokratski blok”. Da ne bude zabune. I 2008. godine Demokratska stranka u Novom Sadu nije dobila izbore. Vrlo široka koalcija Za evropski Novi Sad osvojila je 32 odsto glasova, dok je dotadašnja vladajuća koalicija SRS-SPS-DSS i GG Maja Gojković osvojila 46,4 odsto. Međutim, uvođenjem politike ucena, zastrašivanja i robno-novčane trgovine, Demokratska stranka prisiljava deo novosadskih partija da zbog formiranja republičke Vlade i vlasti u Beogradu, raskinu koaliciju u Novom Sadu. Tako je DS zajvaljujući iznudi, dobio priliku da sa 32 odsto osvojenih glasova, vodi Novi Sad. Borislav Novaković, koji danas predlaže vanredne gradske izbore, dobio je priliku da kao potpredsednik DS-a vodi Zavod za izgradnju grada i preporodi Novi Sad.

Kad god da budu, danas, sutra, ili za četiri godine, rezultat lokalnih izbora u Novom Sadu biće isti. Srpska napredna stranka biće njihov apsolutni pobednik, i imaće ubedljivu, natpolovičnu većinu u gradskom parlamentu

Rezultat njegovog upravljanja najmoćnijim gradskim preduzećem? Preporođeni privatni budžeti nekolocine funkcionera DS-a, nekoliko njima bliskih investitora i građevinskih predzimača, dvoje arhitekata i pet agencije za izradu biznis planova. Zatim, nestanak 4,5 miliona evra na gradnji Bulevara Evrope, kao i malverzacije sa spratnošću i građevinskom parcelom za gradnju jednog hotela. Novakoviću je u pritvoru društvo pravio jedan investitor, koji je u vreme dok je Novaković bio gradonačelik razvio svoje građevinsko carstvo, gradeći uvek po jedan sprat više od dozvoljenog.

Od tada do danas Novaković je sebe dodatno diskreditovao kroz nekoliko pogrešnih akcija, koje su samo srozale rejting opozicije a ojačale reputaciju i podigle popularnost naprednjaka.

Oštrom oku gradskih fotoreportera promaklo je da Novosađani već duže vreme zaobilaze centar grada. I pate od duševne boli. Plaše se da će ih dok prolaze od pothodnika ka Zmaj Jovinoj iza ćoška zaskočiti Bora sa štafelajem. Taj deo grada sve više izbegavaju i turisti, koji su za vreme relakascije antikovid mera u velikom broju dolazili u Novi Sad. Za sada ne znamo kakvi su im utisci o novom izgledu Pozorišnog trga, ali je najverovatnije da bi im glavni doživljaj bio Borin štafelaj s fantomskim Urbanističkim planom za Kameničku adu, koji je Novaković usvojio dok je bio potpredsednik Skupštine grada, pa onda za svoja rešenja pokušao da optuži naprednjake. Sad, ne zna se da li turisti misle da je u osoba sa štafelajem gradska danguba, lokalni besposličar u večitom performansu. Ili neshvaćeni umetnik. Šta god da misle turisti bi pogrešili. Ne postoji definicija za delatnost koja nema nikakvo značenje osim u vlastitom egoizmu.

I zato Novaković preti uprazno. Upućuje izborni izazov, moleći se bogu da on ne bude prihvaćen. Čak i tako loš politički strateg kao on zna da ishitreni udarac uvek promaši. Novosađani nisu od prošle godine promenili svoje loše mišljenje o njemu. Niti su ljuti na Vučevića i naprednjake što su dobili novu gradsku bolnicu, koncertnu dvoranu, što će biti izgrađena Atletska dvorana, novi most, dve obilaznice, još jedan auto-put, uređen Pozorišni trg, novi park, i za rekreaciju i sport potpuno uređeni Kamenička adu i Šodroš. Još manje im smeta što japanski Nidek ulaže dve milijarde dolara i planira da zaposli obrazovane Novosađane i da im platu od par hiljada evra. Naprotiv!

Zato su SNS i Vučević na izazov odgovorili ležerno. Oni znaju da bi osvojili još više glasova nego prošle godine. To im garantuju pobrojani rezultati, ali i Novakovićevo pogrešno percipiranje politike i loš odabir tema za politički obračun.

I sad, kad bi me kojim čudom novosadska opozicija pitala za savet, rekao bih im da se zapitaju da li Novaković pumpa rejting Milošu Vučeviću namerno, ili slučajno? Čini li to iz neznanja ili sa namerom?

Autor je stručnjak za komunikacije i odnose s javnošću

Oštrom oku gradskih fotoreportera promaklo je da Novosađani već duže vreme zaobilaze centar grada. I pate od duševne boli. Plaše se da će ih dok prolaze od pothodnika ka Zmaj Jovinoj iza ćoška zaskočiti Bora sa štafelajem

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments