Sve što su neprijatelji zastave saopštili povodom limanskih trobojki predstavlja gomilu besmislica koje može da izgovori samo mali duh zatočen u tvrđavi svoje uskogrudosti

Piše: Milorad Bojović

U Americi postoji pravilo za sve političke stranke, kandidate na izborima i PR agencije i stratege koji rade političke kampanje. Možeš da radiš i govoriš šta hoćeš ali ne smeš da budeš protiv:

1. Građana Amerike.
2. Amerike. Što je isto kao pod 1.
3. Ne smeš da budeš protiv američke zastave. Što je isto kao pod 1 i 2.

Već danima se u Novom Sadu vodi rat protiv zastave Srbije. Najznačajniji nacionalni simbol na stub srama stavile su Demokratska stranka, izvesna organizacija Vojvođanski front koju, po svemu sudeći čini jedan čovek, i naravno Đilas. Zašto su dame i gospoda, koji se po popisu vode kao građani Srbije za svog najvećeg neprijatelja odabrali nacionalnu zastavu? Nema racionalnog objašnjenja, ali ima više hermeneutčkih mogućnosti.

Ali, pre razrešenja neophodna su objašnjenja. Kako je došlo do ovog ekstremnog oblika verbalnog terora? Sve je počelo tako što su pre desetak dana pojedini ulazi na Limanu osvanuli ofarbani u boje nacionalne zastave. I onda su demokrate, Đilas i Vojvođanski front doneli odluku da dovrše svoj politički harakiri, pogrešno izračunavši da državnu zastavu treba otpužiti za širenje straha i netrpeljivosti. Međutim, sve što su neprijatelji zastave saopštili povodom limanskih trobojki predstavlja gomilu besmislica koje može da izgovori samo mali duh zatočen u tvrđavi svoje uskogrudosti.

Laura Skofild, članica Severnoameričkog veksilološkog udruženja tvrdi da su zastave „najmoćniji ikada dizajnirani artefakt”. „Moćne su jer su vidljivi simboli našeg identiteta. I doprinose efektu većeg, jedinstvenijeg okupljanja iza nekog cilja” – kaže Skofildova.

Zastava Srbije vijori se i s vrha Kajmakčalana, ali i sa IT platformi koje iz Novog Sada osvajaju svet i sa “mostova” Evopske prestonice kulture. Sa pobedničkih postolja na sportskim terenima, i na najvažnijim naučnim konferencijama. Ona predstavlja najpouzdanijeg ambasadora u celom svetu i veličanstvenog svedoka svih uspeha.
Demokrate i Đilas pogrešno smatraju da se zastavom diče samo desničari, jer je, kako klevetnički pokušavaju da ih diskredituju, reč o polupismenom svetu, koji nema čim drugim da se pohvali. Vudro Vilson, dobitnik Nobelove nagrade za mir, uvaženi član Demokratske partije, i jedan od najuticajnijih američkih predsednika u njenoj istoriji o nacionalnoj zastavi je, za razliku od srpskih demokrata imao visoko mišljenje. Jednom prilikom je rekao:

“Moji sugrađani, okupljamo se da proslavimo Dan zastave jer je ova zastava kojoj ukazujemo čast, i pod kojom služimo simbol našeg jedinstva, naše moći, naše misli i svrhe kao nacije. Ona nema drugi karakter osim onog koji joj dajemo iz generacije u generaciju. Izbori su naši. Lebdi u veličanstvenoj tišini iznad domaćina koji izvršavaju te izbore, bilo u miru ili u ratu. Pa ipak, iako ćuti, govori nam  – govori nam o prošlosti, o muškarcima i ženama koji su bili pre nas i o rečima koje su na njoj zapisali. Slavimo dan njenog rođenja. Jer, od svog rođenja do danas ona je bila svedok velike istorije, lebdela je na visini kao simbol velikih događaja, velikog životnog plana koji su razradili veliki ljudi.”. Vi ste uoči državnog praznika, uoči Dana zastave Srbije, Srbiju optužili da isticanjem svog simbola ugrožava i plaši stanovnike Limana. Svega se nagledao Novi Sad u 273 godine svoje slobode. Ali, neprijateljstvo prema srpskim znamenjima postojalo je samo u vreme pod Austrougarskom i u vreme mađarske okupacije u Drugom svetskom ratu. Liman nije geto. Tamo žive građani Srbije. Zašto bi se Limanci plašili zastave svoje države? Zašto bi je se grozili oni koji glasaju za SNS? Ali je još zanimljivije pitanje zašto bi je se plašili oni koji ne glasaju za SNS? Zašto bi je držali za dušmanina? Implicira li se time da vi smatrate da građani koji ne glasaju za SNS i Vučića, dakle vi, nisu građani Srbije? Je li moguće da ne poimate je to pogrešno i kontraproduktivno? Po vas! Zar ne razumete da su političke partije prolazne, a da su Srbija i njena zastava večni. Ili vi ne mislite, ili, što je još zanimljivije, možda ne želite da bude tako?

“Moji sugrađani, okupljamo se da proslavimo Dan zastave jer je ova zastava kojoj ukazujemo čast, i pod kojom služimo simbol našeg jedinstva, naše moći, naše misli i svrhe kao nacije”
Vudro Vilson, predsednik SAD

Da vam pojasnim. Sve ste pogrešno razumeli i uradili. Rečju, naseli ste. Nije neko junaštvo crtati zastavu svoje države u svojoj zemlji. Akcija je očigledno izvedena noću da biste se vi upecali i celoj stvari dali publicitet i značaj. Sada je svaki građanin Novog Sada, čak i oni koji to nisu želeli, čuo za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. A vi ste, tumačim vaša saopštenja, hteli suprotno.
U Americi postoji još jedno PR pravilo za političke stranke i kandidate.
1. Ako želiš da vodiš dobru kampanju, sav promotivni materijal brendiraj američkom zastavom.
2. Ako želiš da pobediš hvali Ameriku!
3. Ako želiš da te građani vole nikad ne govori protiv Amerike!
Vi sve radite suprotno i zato ne tražite u SNS-u uzrok za svoje poraze!
Semiotika i semantika kažu da ne postoje reči koje imaju smisao same po sebi. Osim reči simbola. A zastava je reč simbol. Komunikološki je nedopustivo da se ulazi u sukob sa simbolom. Ta akcija je u startu osuđena na propast, jer je simbol snažniji od svake reči. Naročito ako ne umeš sa rečima!
Znanje jezika sastoji se od upotrebe odgovarajućih reči koje na adekvatan način treba da izazovu očekivanu reakciju onih koji ih čuju, ili pročitaju. Nameravani i konačni efekat moraju da se poklope.
Vi ste, očigledno je, želeli dve stvari. Da ostvarite političku korist, tako što ćete napraviti aferu koja će SNS-u sniziti rejting i da sebe postavite u fokus biračima, kao branioce njihove slobode. Ali, sve što ste uradili je apsolutno pogrešno i izazvalo je suprotan efekat!
Kad kažete zastava Srbije zašto mislite da to izaziva negativnu asocijaciju i emociju kod građana? Mada, vi sa zastavama imate problem od prvog dana postojanja kada ste plagijat zastave Palaua prihvatili kao simbol svog postojanja. I od tada, od tog plagijata, sve što radite je kako ne treba. Vas ne vodi dobrobit ljudi, samo izvitopereni zavet vlastitom egu.
Zagledajte se u sebe. Je li vam SNS kriv za vaše neuspehe ili vi SNS-u dajete nadmoć. Vi njih izjednačavajte sa zastavom. Sa državom. A sebe distancirate. Sami pokazujete da vam se ne može verovati.
Vi ste povezivanjem simbola sa SNS-om učinili njihovu promociju. Da ste ozbiljna organizacija moglo bi se pomisliti da ciljano radite u korist SNS-a. Ali vi ste to uradili iz političkog diletantizma.
Autor je stručnjak za komunikacije i odnose s javnošću

Zastava Srbije vijori se i s vrha Kajmakčalana, ali i sa IT platformi koje iz Novog Sada osvajaju svet i sa “mostova” Evopske prestonice kulture, pobedničih sportskih postolja, naučnih skupova. Kad kažete zastava Srbije, zašto mislite da to izaziva negativnu asocijaciju i emociju kod građana?

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ulrik
16/09/2021 09:53

But who paints the facades in Liman?
I have trouble understanding why anybody should have something against the serbian flag (Even as a non-serb) – but is the answer hidden in the “who”?
Does anybody know why it isnt told in the articles?

Плавић
16/09/2021 13:47

Преамбула Устава Сједињених америчких држава: “We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America.”. Члан 1 Устава Републике Србије: “Република Србија је држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима.”. Е, због ових… Učitaj još »

Rik
16/09/2021 14:00

Evo nisam nigde. Ali mi se ne svidja kada nažvrljaju trobojku oni koji nisu vlasnici zgrade. A baš mi je lepo kada se zastave vijore. Ovo nije to. Kako to da je običnim ljudima jasno, a vama, kao intelektualcu – nije. Nema ovo kritikovanje trobojenja veze sa politikom. To stanari pljuju na sve vas, jer su j..ena strana.

Pero
17/09/2021 13:26

A što se ne oboje i Banovina i gradska kuća u boje zastave?

milenko
23/10/2021 05:31

SFRJ kao država je bila 100x i jača i bolja i ozbiljnija itd, pa nikad nisu crtane ni bojene zgrade,fasade u zastavu. Znalo se kad i gde se postavljaju zastave !!!. Ovo je goli seljakluk i nacionalizam-primitivizam !!!