Foto: nsuzivo.rs

Šljiva je sastavni deo srpske kulture- svi je vole i ima je od severa do juga. Mnogi željno iščekuju da prve šljive stignu u što većim količinama, kako bi se pravila domaća rakija i pekmez. Ali, da li će to ove godine biti moguće?

Tropski dani, visoke temperature ove godine u Južnobačkom okrugu nisu mnogo uticali na prinos šljiva u voćnjacima, ali kako voćari navode aprilsko vreme i nenadani mraz su se odrazili na smanjen prinos. Baš kada je trebalo da bude u punom cvatu, vremenske nepogode zadesile su našu ravnicu.

Foto: nsuzivo.rs

Kako voćari navode za NS Uživo, prošlogodišnji prinosi šljiva su bili mnogo veći u odnosu na ovu, dok su se za prinos kajsija prijatno iznenadili ove godine u odnosu na prethodnu. Iako su šljive prskane samo dva puta, nove bolesti i insekti nisu načinjali ove voće.

Foto: nsuzivo.rs

Skoro su se šljive i pojavile na pijacama, po ceni od 130 dinara. Voćari se nadaju da će uspeti svoje šljive da prodaju po ceni od 100 dinara do 120 dinara, ali ističu da to ne važi za prodaju na veće količine, jer je cena znatno manja.

Milica Lukić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments