Piše: Milorad Bojović

Istina o Dunavu, i njegovom zagađenju ne zanima nikoga. Medije nimalo. Političare još manje. Naročito kad su opozicija. Kad su na vlasti dunavska prljavština odjednom prerasta u prihvatljivu kategoriju. Ali kada se izborni rolerkoster obrne, i tko bi gori siđe doli, onda se Dunav ponovo zamuti, zaprlja i iz lepote preobrati u opasnu pretnju. I što duže traje njihov opozicioni staž ta pretnja sve veća, sve strašnija, sve grozomornija biva. A opet ta silna zabrinutost prestala bi istog momenta čim bi klackalica vlasti ponovo pretegnula na njihovu stranu.

To se u krivičnom zakonu zove izazivanje panike. U realnom životu se to zove podlost. Suštinski, to je šibicarska igra u kojoj političari upotrebom crne propagande narušavaju opšteprihvaćeni omiljeni simbol nastojeći da ustalasaju emocije birača i usmere ih ka sebi.

Od ulaska u Srbiju u Dunav se vekovima izliva sadržaj kanalizacionih cevi iz više stotina hiljada kuća i stanova. U doba kravljevine većina kuća koristila je poljski WC i osim Dunava zagađivala celu Vojvodinu. U vreme komunizma, civilizacijski nivo je podignut do nivoa septičke jame. To je bio maksimom svesti o higijenskom minimumu, ali nije postojao ni trun savesti o važnosti zaštite životne sredine.

Novi Sad je pratio taj komunistički trend. Do nekoliko godina unazad kanalizaciju je u celosti imao samo širi centar i glavna gradska naselja. Svi ostali delovi grada ispuštali su, posredstvom septičkih jama, svoje organske materije u okolnu zemlju. S dolaskom demokratije, demokratizovala se i vizija luksuza i odnos prema zagađenju. Imućniji građani masovno su se bratimili s prirodom. Mimo svih planova gradili su kuće uz Dunav. Možda zbog pogleda, ali je izvesnije iz potrebe za civilizacijskim napretkom u pogledu odvođenja fekalnih voda iz svojih domova. Umesto da uništavaju svoja dvorišta i rizikuju opasnost od izlivanja septičkih jama, i da se izlažu nepotrebnom trošku njihovog pražnjenja, osmislili su savršen plan. Svoje WC šolje i ostalu kućnu kanalizaciju sproveli su direktno u Dunav. Na tom principu nastao je Kamenjar. Takozvana dolina lopova. Tada su, šta god o tome pričali danas Bora Novaković i Marinka Tepić na vlasti bili Demokratska stranka i Srpski pokret obnove.

Dok je u ostatku Srbije Slobodan Milošević bio gospodar života, DS i SPO su u Novom Sadu bili gospodari bespravne gradnje. Provizija. I zagađenja. Deponija je dostigla svoje epske razmere, a  Dunav prerastao u gradsku kloaku.

Kada se izborni rolerkoster obrne, i tko bi gori siđe doli, onda se Dunav ponovo zamuti, zaprlja i iz lepote preobrati u opasnu pretnju. A opet, njihova zabrinutost prestala bi istog momenta čim bi klackalica vlasti ponovo prešla na njihovu stranu

 

Pad Miloševića i dolazak evropskih eksprata ekologiju je pretvorio u novi potencijal za korupciju. O zaštiti prirode su svi pričali, ali su je zagađivali istom snagom i žestinom. Iste stranke koje su omogućile da se Kamenjar izgradi devedesetih godina 20. veka, da bi zadovoljile svoje evropske mentore proglasile su Kamenjar, čiju su gradnju dopustile, za dolinu lopova. Pretili su da će ga srušiti i da će protiv uzurpatora dunavske obale pokrenuti krivične i sudske postupke. Za sve to vreme Dunav je bio zagađen više nego danas, ali tadašnja opozicija ekologiju nije koristila kao važnu temu u političkoj borbi. Prečistač otpadnih voda postaje tema u periodu između 2004. i 2008. godine kada Demokratska stranka vodi čuvenu kampanju “Očistimo Srbiju” u kojoj su iz budžeta potrošili milijarde, a nisu uklonili nijednu jedinu flašu iz prirode. Međutim, zagađenje Dunava poprima mitske dimenzije nakon 2012. godine, kada sadašnja opozicija pada s vlasti i shvata da se na nju neće skoro vratiti.

U međuvremenu je došlo preokreta, koji opoziciju, nekadašnju vlast baca u još veće i jače očajanje. Prečistač otpadnih voda i zagađenje Dunava, koje su osim za pranje para koristili i za ispiranje mozga Novosađana, prestaće da bude politički zanimljiva tema. Novi Sad će ispuniti sve ekološke strandarde u periodu aktuelne vlasti. Završiće se kanalizacija u svim naseljima. Izgradiće se regionalna deponija i sanirati postojeće smetlište, nastalo kad je sadašnja opozicija bila gospodar grada. Sagradiće se prečistač otpadnih voda i očistiti Dunav. Time će aktuelni oponenti vlasti izgubiti razlog svog postojanja.

Autor je stručnjak za odnose s javnošću

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
09/07/2021 23:25

Bravo