Piše: Milorad Bojović

 

 

Mladi ljudi uvek se nalaze pred dilemom šta raditi u životu. Naizgled kompleksno pitanje s mnogo varijabli i mogućnosti. Ali samo za neiskusne. Postoji i lakši put. Ne mora sve u životu da se uradi čestito. Niti pošteno. Etika je u 21 veku precenjena vrednost.

Tekst koji pišem predstavlja vodič kako zaraditi dovoljno novca bez rada. I bez odgovornosti.

Među brojnim zanimanjima koja nude mnogo belog hleba bez imalo motike, lažno disidenstvo zauzima posebno mesto. Nimalo slučajno. Lažni disident je zanimanje koje nudi mnoge prinadležnosti.

Ko je lažni disident? Osoba koja umesto iz ubeđenja političke protivnike napada za novac. Ili robu. Način naknade nije važan. Bitno je da se aktivnosti političke borbe sprovode iz krajnje merkantilnih razloga. Kandidat za disidenta, po prirodi stvari mora da se suprotstavlja vlasti.

Da bi se postalo lažni disident nije potrebno nikakvo znanje. Nisu potrebne nikakve veštine. Sve što treba da se uradi jeste pronalaženje stranke bez kapaciteta, koja sem predsednika, sekretarice i najbližih prijatelja nema drugog članstva.

Učlanjivanjem, kandidat postaje disident pripravnik. U tom periodu sazrevanja, pod maskom borbe za demokratiju i ljudska prava treba započeti sa širenjem kleveta. Optužbi. Insinuacija. Indiksrecija. Tračeva. Neistina.

Titula disidenta se zaslužuje kad pripravnik plasira dovoljno afera i dovoljno zavera. Međutim, kao i na svakom tržištu, i među disidentima vlada borba za tršište.

Iskusni lažni disidenti, znaju načine kako da podignu svoju cenu, i kako da ostanu poželjna i tražena roba. Za to postoje mnoge prečice. Dobijanje pretnji je prva opcija. Oprobani komunistički metod subverzije funkcioniše po principu III Njutnovog zakona. Akcija izaziva reakciju. Neophodno je da budeš minimlno kreativan i dovoljno oprezan. Pod okriljem noći ispišeš nekoliko uvredljivih, pretećih grafita protiv sebe. To onda prijaviš medijima. Mediji te proglase za beskompromisnog borca i mučenika.

Iskusni lažni disidenti, znaju načine kako da podignu svoju cenu, i kako da ostanu poželjna i tražena roba. Za to postoje mnoge prečice

Postoje i druge mogućnosti. Pošto stvari uvek mogu da izmaknu kontroli, najbolje je da pretnje upućuje neko drugi. A to može da se završi novcem. Zavisno od disidentskog značaja i uticaja, i cilja, takav noćni posao može da košta od 100 do više hiljada evra.

Nije neuobičajeno da se lažni disidenti druže sa kriminalcima. Zbog labilnosti karaktera i stalnim potrebama za psihoaktivnim supstancama, najupotrebljiviji su narko-dileri i razbojnici. Ne kaže se uzalud da bi kad im je važno i majku prodali.

IT era ubrzala je i olakšala rađanje disidenata. Mogućnosti su beskrajne. Uvek možeš da registruješ lažni Fejsbuk nalog s kog će ti stići pretnja da si previše kritičan prema vlasti. To prijaviš policiji, i odmah objaviš da se osećaš ugroženo.

Disidentu za uspeh nije potrebno mnogo. Odluka da mu čast i etika nisu najvažniji. Penzionisanje savesti. I dovoljno dobar želudac. Svaka laž onda može da se nudi kao istina.

Autor je stručnjak za komunikacije i odnose s javnošću

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislav
19/03/2021 12:02

“Žaoka” oštra kao i uvek. Veliki naklon velikom novinaru.

SNS Uzivo
19/03/2021 12:11

Motaj kablove, gasi portal…