Претрага
Претрага
Close this search box.

Kreativni distrikt postaje dom umetnika i naučnika: Otvoren Bio Art Forum u Novom Sadu

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Bio Art Forum, koji traje 16. do 18. maja, svečano je otvoren u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu. Tokom tri dana programa, različite vrste umetnika, istraživača i stručnjaka pokušaće da pokažu sve tačke preseka umetnosti i bioloških, ali i drugih nauka. Učesnici će imati priliku da prisustvuju predavanjima vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, učestvuju u radionicama, interaktivnim sesijama i panel-diskusijama. Forum nastoji da stvori platformu za istraživanje novih ideja i razmenu znanja o bio-artu, kako za iskusne profesionalce, tako i za one koji tek ulaze u svet bio-arta.

Događaj je svečano otvorila prof. dr Polona Tratnik, profesorka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i viša istraživačica na Institutu IRRIS. Njeno predavanje o preplitanju umetnosti i biotehnologije, postavilo je temelje za diskusije koje će se odvijati tokom Foruma. Da li je umetnost postala biotehnologija ili je samo njen promotеr? Kakvu ulogu umetnost igra u odnosu na biotehnologiju, samo su neka od pitanja u središtu njenog predavanja.

Pored toga, prvog dana forma održane su i panel-sesije koje su predstavile različite pristupe u bio-artu. Umetnici i istraživači kao što su Margarita Peverе (Portugal), Robertina Šebjanič (Slovenija), Stevan Kojić (Srbija), Dorotea Dolinšek (Slovenija) i Iven Šardrone (Francuska) razgovarali su o stvaranju umetnosti pomoću živih materijala, sistema i procesa. Učesnici su podelili svoja iskustva o tome kako osigurati da ovi živi radovi ostanu vitalni tokom izlaganja. Takođe, diskusija se bavila načinima na koje institucije mogu podržati saradnju, edukaciju i razvoj bio-arta, kako bi ova jedinstvena umetnost ostala dostupna i budućim generacijama.

Dr Adam Zaretski (SAD), doktor nauka i jedno od najprepoznatljivijih lica bio-arta, predstavio je u interaktivnoj sesiji radionicu namenjenu i onima koji nisu biolozi. Tokom ove sesije istražene su teme kao što su transgeno kreairanje ljudi, estetika gena i reproduktivne tehnologije. Kroz ove teme, Adam je adresirao i pravne, etičke i društvene implikacije ovog oblika umetnosti.

Drugi dan Foruma otvoriće Roland van Direndonke (Holandija), aktivni član globalne Do It Yourself Bio zajednice. On će se fokusirati na demokratizaciju biotehnologije kroz korišćenje pristupačnih alata i podsticanje interdisciplinarne saradnje. Istog dana biće održana i panel-sesija o „uradi sam“ biohakingu i Do It With Others (DIWO) pristupima bio-artu, gde će se u prvom planu naći načini na koje umetnici pomeraju granice koristeći pristupačne alate i otvorene izvore znanja.

Tokom trajanja programa biće organizovana šetnja uz obalu Dunava i uzorkovanje vode, kako bismo uvideli uticaj čoveka i njegovih aktivnosti na organizme koji žive u ovim vodama. Istražujući okolinu Dunava, učesnici će imati priliku da dublje proniknu u odnose čoveka, drugih organizama i ekosistema, utemeljenih u ekološkoj isprepletenosti i međuzavisnosti tih različitih oblika života. Šetnja i radionica će poslužiti kao uvod u predavanje Jensa Hausera (Francuska), stručnjaka za medijske studije i kustosa umetnosti iz Pariza i Kopenhagena, specijalizovanog za interakcije između umetnosti i tehnologije, kao i za transžanrovsku i hibridnu estetiku.

Forum će biti zaokružen interaktivnom diskusijom o negovanju i budućnosti bio-arta. Učesnici će razgovarati o potencijalu „uradi sam“ pristupa i zajedničkim naporima u demokratizaciji bio-art stvaralaštva, kao i o ulozi umetnosti u podsticanju ekološke svesti i društvenih promena. Nakon konferencije uslediće i posebna „uradi sam“ onlajn radionica, koju će realizovati partneri iz Hrvatske.

Nakon Bio Art Foruma, 1. i 2. juna biće organizovana „uradi sam“ onlajn radionica, na kojoj će učesnici biti u prilici da istražuju nauku i umetnost i kod kuće, pomoću setova posebno kreiranih za ovu priliku. Kako koristiti žive ćelije kao materijal ili sredstvo za proizvodnju umetničkih dela? Kako osoba može kod kuće praktikovati bio (umetnost i/ili nauku) istraživanje i inženjering? Koja su ograničenja i mogućnosti? Prijave na onlajn radionice za motivisane učesnike iz zemalja konzorcijuma: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije, starije od 18 godina, koji su radoznali u vezi sa upotrebom biologije u umetnosti i zainteresovani da u budućnosti eksperimentišu sa njenom profesionalnom primenom, otvorene su do 24. maja, na linku ovde. Nakon završetka programa radionice, učesnici će imati priliku da se prijave za studijsku posetu profesionalnoj BioArt istraživačkoj i proizvodnoj laboratoriji Biotehna Instituta Kersnikova u Ljubljani.

Konzorcijum BioAwaking poziva pojedince i grupe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije da se prijave za studijsku posetu Institutu Kersnikova u Ljubljani, Slovenija, koja će biti organizovana od 26. do 28. juna. Ova poseta pruža jedinstveno iskustvo u oblasti bio-umetnosti i održivosti, fokusirajući se na procese analize, kultivacije i upotrebe bio-materijala u umetničkim projektima i instalacijama. Poziv je otvoren za umetnike koji eksperimentišu sa bio-artom, menadžere festivala, kustose, galeriste i sve zainteresovane za osnivanje laboratorija u svojim zajednicama. Prijave su otvorene do 31. maja, a prioritet će imati kandidati koji se bave ekološkom održivošću i bio-materijalima. Za prijavu posetite sledeći link.

Bio Awaking je podržan kroz EU program Kreativna Evropa, koji podržava aktivnosti koje razvijaju kulturnu raznolikost i odgovaraju potrebama i izazovima kulturnog i kreativnog sektora. Glavni ciljevi programa su da štiti konkurentnost i ekonomski potencijal kulturnog i kreativnog sektora, posebno audio-vizuelnog sektora. Novi pristup programa će doprineti oporavku ovih sektora, podržavajući njihove napore da postanu inkluzivniji, digitalniji i održiviji u okruženju.

mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага