Претрага
Претрага
Close this search box.

Za Dan Grada dve velike izložbe u muzejima: Posetite Seobe i Akcente

Foto: NSEPK/V. Veličković

Povodom proslave Dana Grada, najavljen je programskog luk „Seobe” u okviru Evropske prestonice kulture, koji otvaraju dve velike izložbe: “Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine” Muzeja Vojvodine i u Muzeju Grada Novog Sada izložba „Akcenti – Novi Sad”

Obe izložbe biće otvorene 1. februara, na Dan Grada i trajaće sve do 20. marta.

Programski luk “Seobe” će se baviti kretanjem stanovništva kao inspiracijom u umetnosti i pozitivnim aspektima migracija i međusobnih prožimanja u kulturi.

-Na jedinstven način smo želeli da obeležimo Dan Grada sa nesvakidašnjom jedinstvenom pričom o prošlosti Novog Sada sa dve velike i značajne izložbe i sa dve ustanove. U tom smislu sagradili smo još jedan novi most, ne smo među ustanovama, nego nešto vrlo važno za Novi Sad i posetioce- istakao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Na izložbi “Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine”  Muzeja Vojvodine biće predstavljena tri najvrednija predmeta, a to su čuveni rimski pozlaćeni šlemovi iz 4. veka. Muzej Vojvodine je jedini na svetu koji ima tri ovakva šlema.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Koristimo filmsku, pozorišnu, muzičku umetnot kako bismo dočarali jedan period u istoriji, a sve to činimo na naučno zasnovanim metodama i koristiće nove oblike muzeologije a tokođe i arheologije, informaciono komunikacione tehnologije, bez koje se danas ne moze zamisliti savreman muzološku postavku- rekla je mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine.

Takođe, izložba uključuje i aplikaciju eIzložba koja omogućava posetiocima da izložbu “posete” sa bilo koje lokacije čime se značajno uvećava njena globalna vidljivost, a kreiran je i interaktivan digitalni sadržaj posvećen deci, odnosno interaktivni strip kroz koji mladi mogu da se upoznaju sa pričom o čuvenim šlemovima neprocenjive vrednosti iz rimskog doba.

Prelazak iz perioda duge rimske vladavine, preko 18. veka pa sve do 20. veka, biće ovenčan mostom koji će voditi do izložbe “Akcenti – Novi Sad” koja će biti postavljena u Muzeju Grada Novog Sada.

Izložba Akcenti je rezultat rada kustoskog tima Muzeja Grada, uz podršku dr Dušana Jovovića multimedijalnog umetnika.

Za sve posetioce ulaz na izložbe na Dan Grada, 1. februara, biće besplatan. 

Zorica Topić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti