Ne postoji nijedan poznati način tumačenja stvari uz pomoć kog može da se dokaže da bi Srbija bila uspešnija kad bi gas plaćala po 1.000, a ne po 350 evra. A samo oni kojima je dijagnostifikovano trajno oštećenje moždanog tkiva mogu prihvatiti arument da bi Srbija profitirala kad bi se odrekla Kosova zbog tri puta skupljeg gasa

Piše: Milorad Bojović

 

Političari iz Evropske unije nude Srbiji gas koji Evropska unija nema. I traže tri sitnice. Da uvedemo sankcije Rusiji, da se odreknemo dogovora o jeftinoj ceni gasa. I da priznamo Kosovo. Kad ispunimo ta tri minorna zahteva EU će nas obasuti evrima. Sve navedeno predstavlja obmanu najgore vrste. Atentat na zdrav razum. Lobotomiju nad moždanim vijugama celokupne srpske javnosti. Evo i zašto. Ne postoji nijedan poznati način tumačenja stvari uz pomoć kog može da se dokaže da bi Srbija bila uspešnija kad bi gas plaćala po 1.000, a ne po 350 evra. A samo oni kojima je dijagnostifikovano trajno oštećenje moždanog tkiva mogu prihvatiti arument da bi Srbija profitirala kad bi se odrekla Kosova zbog tri puta skupljeg gasa. Ako nam naši zapadni prijatelji žele dobro, nek hitno traže od srpskih kablovskih operatera da zabrane sve američke TV kanale u kojima se promovišu lažne vesti, nasilje, kriminal, terorizam, zločini, blud, razvrat, nepoštenje. Da nam obezbede jeftinije izvore energenata. Da nam daju jeftinije kredite od drugih. Da prestanu da potplaćuju naše ministre i poslanike i da od njih zahtevaju da umesto u njihovom počnu da rade u našem interesu. Da prestanu da podstiču srpske medije da rade na projektu desenzibiliacije javnosti u odnosu na kriminal, nasilje i sve oblike devijantnog ponašanja. Da omoguće pristup knjigama i autorima iz kojih oni uče svoju decu, i da zabrane bolonjski sistem obrazovanja. Pošto se to neće desiti, građanima Srbije ostaje minimum zadovoljstva što će gas plaćati mnogostruko jeftinije od cene po kojoj ga već sada kupuju zemlje Evropske unije. To je posledica činjenice da Evropska unija mora da zavisi od ruskog gasa jer nema vlastite izvore. Zato se mora postaviti logično pitanje – koji gas će nam prodati, pozajmiti, ili pokoloniti Evropska unija? Gde će ga nabaviti? U Americi? U arapskim zemljama? Ili će nam skupo preprodavati ruski gas? I na kraju, pošto Evropska unija gas plaća tri puta skuplje od Srbije, otkud evropskim liderima ideja da bi Srbiji odgovarala ta cena, čak i kad bi gasa bilo? Naravno, njihovo neznanje je prevara. Opasni politički trik. Negacija je uvek prikrivena pretnja, akt pasivne agresije. Političari iz EU negiranjem činjenica pokušavaju da obmanu srpsku javnost da bi nas prihvatanje energetske zavisnosti od EU i Amerike učinilo slobodnijom i ekonomski uspešnijom zemljom. Nije Srbija slučajno trn u oku Evropi. Evropski lideri radi ponižavanja Rusije nastoje da u drugi plan skrajnu dobrobiti za Srbiju i građane koje obezbeđuje dogovor Vučića i Putina o niskoj ceni gasa. Međutim, političko uvažavanje i prijateljski odnos smatraju se neprocenjivim i nezamenljivim oruđem u vođenju dobre spoljne politike. Prijateljstvo Srbije s Rusijom nije tajni pakt. Već vrlo očigledna stvar. I sve koristi Srbije su svima jasne i očigledne.

 

Njihovo neznanje je prevara. Opasni politički trik. Negacija je uvek prikrivena pretnja, akt pasivne agresije. Političari iz EU negiranjem činjenica pokušavaju da obmanu srpsku javnost da će nas energetska zavisnost od EU i Amerike učiniti slobodnijom i ekonomski uspešnijom zemljom

 

Na osnovu čega to tvrdim? Niža cena gasa od one na berzi predstavlja uslov da svi građani Srbije hranu kupuju po nižim cenama od građana Evropske unije. Gas kao jedan od najvažnijih resursa u industrijskoj proizvodnji direktno utiče na formiranje cene gotovih proizvoda. Input za srpsku industriju biće neznatno veći nego pre ukrajinske krize. Takođe, niska cena gasa omogućiće industriji da zadrži planirani nivo proizvodnje. A srpske fabrike neće morati, kao fabrike u Evropskoj uniji, da otpuštaju radnike, niti da smanjuju plate. Zapravo će moći da planiraju veću dobit, jer će njihovi proizvodi biti konkurentniji na tržištu. Niska cena gasa je put u stabilnu egzistenciju građana i put u poboljšavanje kvaliteta zaštite životne sredine, kroz manje zagađenje vode, zemlje i vazduha. Novi gasni aranžman obezbeđuje nastavak gasifikacije. Gradskih toplana, ali i domaćinstava. Svako razuman bi pristao da ogrevno drvo, ugalj i lož ulje zameni gasom. Mnogo je dokaza da bi Vučićev dogovor s Putinom trebalo da raduje celu Srbiju. Međutim, nedeljama se smenjuju analitičari – kritičari, koji tvrde da cena od 350 do 400 dolara nije dobra, i da Srbija nije dobila bog zna šta. Zato predlažem da svi koji se protive novom trogodišnjem gasnom aranžmanu s Rusijom nabave po sekiru za cepanje drva, ili neka s deklarativnog i medijskog pređu na realno usklađivanje s “evropskim principima” i “evropskim vrednostima”. Pošto je, ožalošćeno smatraju, gasni sporazum štetan po interese Srbije, a to dakle znači, i po njihove interese, od danas mogu da počnu da plaćaju račune za gas i grejanje po evropskim cenama. I to nema veze s emocijama. To je čist racio.

Autor je stučnjak za odnose s javnošću

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zare
18/06/2022 14:24

Samo na kraju da ne ispadne skuplja Dara nego mera. Osnovno pitanje je, u kom procentu cena gasa ucestvuje u ekonomiji Srbije? Pretpostavljam ne vise od 5% dakle, iza svega toga se krije perfidno guranje Srbije u pravcu Azije.