Tribina “Rastko Nemanjić, Sveti Sava – tvorac srpskog identiteta“ biće održana u ponedeljak, 27. januara u 19 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je prof. dr Boris Stojkovski.

Povodom praznika Svetoga Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, biće reči o njegovoj više nego svestranoj ličnosti koja je udarila temelje i dala osnove gotovo svim aspektima srpskog duhovnog, nacionalnog i kulturnog identiteta. Sveti Sava je bio udeoni knez, sin velikog župana Stefana Nemanje, ali je postao monah Sava i kao takav ostavio neizbrisiv trag kao prvi srpski arhiepiskop i utemeljivač samostalne srpske crkve. Osim toga, nemerljive su mu zasluge u jačanju ugleda onovremene Srbije, ali i na polju prava, književnosti, čak i medicine.

Tribina “Ustaški zločini na Kordunu 1941. godine“ biće održana u ponedeljak, 27. januara u 18 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je dr Milan Micić.

Posle osnivanja NDH 10. aprila 1941. godine i donošenja zakona usmerenih protiv Srba, Jevreja i Roma, ustaške vlasti pristupile su organizovanju zločina nad srpskim narodom. Jedno od najteže pogođenih područja bio je Kordun, gde su lokalne ustaše i pripadnici ustaške emigracije izvršili masovne zločine nad srpskim življem. Već maja 1941. godine dogodio se masovan zločin u Blagaju, a masovni zločini događali su se krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, kao i u decembru iste godine, što je izavalo oružani otpor i masovni ustanak srpskog naroda na Kordunu.

Autor. nsuzivo.rs/KCNS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments