Претрага
Претрага
Close this search box.

Jedna vrsta pića će vam posebno izazvati MAMURLUK, što je piće TAMNIJE veća je verovatnoća da ćete se probuditi s glavoboljom

Foto: Pexels

Prodorne glavobolje, mučnina i iscrpljenost poznati su svakome ko je ikada popio nekoliko pića previše. Iako ne postoji dokazan način da se “izleči” mamurluk, postoje koraci koje možete preduzeti da uopšte ne dobijete mamurluk, kažu naučnici. Osim potpunog izbegavanja pića, unos ugljenih hidrata pre nego što pijete, izbegavanje određenih pića i održavanje hidratacije su radnje koje vam mogu pomoći da se osećate bolje sledećeg dana.

Ali, da li treba da pijemo pivo pre vina i jedemo masnu hranu? Da bi saznali kako da zaista izbegnete da se osećate užasno nakon opijanja, Dejli mejl je pitao naučnike kako da se izbegne mamurluk.

Bilo da pijete vino, pivo ili džin, bilo koja vrsta alkohola će vas učiniti mamurnim ako ga popijete dovoljno. Ali, neki stručnjaci veruju da postoje određena alkoholna pića koja vas čine mamurnijima od drugih.

Dejvid Nat, profesor neuropsihofarmakologije na Imperijal koledžu u Londonu, kaže da se „nikada ne počinje sa šampanjcem, jer se prebrzo opijate“. To je zato što mehurići ubrzavaju unos alkohola u krvotok. Što je više alkohola u vašem krvotoku, to ćete biti pijaniji i, kao rezultat, patite od strašnog mamurluka.

Foto: Pexels

Ali, ne radi se samo o penušavim pićima- smatra se da jedinjenja u nekim tamno obojenim varijantama alkohola povećavaju šanse za mamurluk, kaže dijetetičar dr Duan Melor sa Univerziteta Aston u Birmingemu.

Kongeneri, koji doprinose ukusu i mirisu alkohola, nalaze se u visokim količinama u rumu, crvenom vinu i rakiji. Oni se proizvode tokom fermentacije i mogu pogoršati simptome mamurluka kod nekih ljudi iritirajući krvne sudove i tkivo u mozgu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti