Na Dan zaljubljenih svake godine se u svetu veri više od 220.000 parova. 

Danas se mnoge čestitke koje međusobno šalju zaljubljeni potpisuju s XOXO (kisses and hugs) odnosno poljupci i zagrljaji. Sigurno niste znali da je slovo X postalo simbol poljupca još u srednjem veku jer je većina stanovništva bila nepismena. Kad bi negde morali da se potpišu, napisali bi X koji bi pritom poljubili. Tako su  dokazivali svoju iskrenost. U srednjem veku devojke su na Dan zaljubljenih jele bizarne obroke koji bi ih, kako su verovale, inspirisao da sanjaju svog budućeg odabranika. Devojke i muškarci tog doba međusobno su se birali tako što bi napisali imena koja bi stavili u posudu iz koje bi ih izvlačili. Ime koje bi izvukli nosili bi nedelju dana prikačeno za rukav kako bi svi mogli da vide ime koje su izvukli. Službeno je postao Dan zaljubljenih 1537. godine, kad  je 14. februara engleski kralj Henri VII proglasio praznikom Svetog Valentina.

Sigurno niste znali ni zašto je običaj poklanjati čokoladu i zbog čega je crvena boja simbol ljubavi. Lekari su u 19. veku svojim pacijentima koji bi žalili za nesrećnom ljubavi, savetovali da jedu čokoladu kako bi se osećali zadovoljnije. Za Svetog Valentina se upravo zbog toga najčešće daruje čokolada i to u obliku srca, a svake se godine u svetu proda više od 35 miliona.

Oni malo romantičniji svake godine uporno pišu ljubavna pisma Šekspirovoj Juliji, a šalju ih na adresu grada Verone, gde gradske vlasti dobiju oko hiljadu romantičnih pisama. Juliji se najčešće žale na svoje ljubavne probleme i od nje traže utehu.

Jedna od najpopularnijih teorija o proslavi potiče iz razdoblja rimskog cara Klaudija II koji nije tolerisao venčanja dok traju ratovi. Biskup Valentin oglušio se na tu carevu zabranu i uprkos Klaudijevoj naredbi, on je organizovao tajna venčanja. Čuvši da ga biskup nije poslušao, Klaudije je izgubio živce i zatvorio ga, a na kraju i pogubio. Pre smrti, Valentin je napisao pismo čuvarevoj kćeri koje je potpisao s “od tvog Valentina”. Danas se procenjuje da se svake godine na Valentinovo širom sveta pošalje milijarda ljubavnih čestitki. Da se samci ne osećaju nezadovoljno na taj dan, pobrinula se Finska, koja je praznik ljubavi preimenovala u “Dan prijatelja”.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
11/02/2019 00:22

Bio bi red da objavite i neki tekst o svetom Trifunu.